ΟΟΣΑ: Βελτίωση της προοπτικής των ανεπτυγμένων οικονομιών

ΟΟΣΑ: Βελτίωση της προοπτικής των ανεπτυγμένων οικονομιών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική των ανεπτυγμένων οικονομιών βελτιώνεται καθώς ανακτάται ένα μέρος της αναπτυξιακής ορμής στην ευρωζώνη, όπου πάντως παραμένουν οι ανησυχίες λόγω της κρίσης, σύμφωνα με τον μηνιαίο σύνθετο δείκτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος εδρεύει στο Παρίσι.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι ο δείκτης αυτός, ο οποίος αφορά 33 κράτη-μέλη του, δείχνει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί και θα φθάσει στο υψηλότερό της επίπεδο από τον Μάρτιο του 2011.

Ο δείκτης —ο οποίος καταγράφει πρόδρομες ενδείξεις της οικονομικής δραστηριότητας— αυξήθηκε στο 100,9 τον Νοέμβριο του 2013 από το 100,7 του Οκτωβρίου, ξεμακραίνοντας κι άλλο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο 100.

Η ευρωζώνη είδε μια «θετική αλλαγή της συγκυρίας», ανέφερε ο ΟΟΣΑ, ο δείκτης του οποίου αυξήθηκε σε 101,0 από το 100,8, καταγράφοντας βελτίωση της προοπτικής των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της — της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Στο μεταξύ η ανάπτυξη συνέχισε να γίνεται πιο ισχυρή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τον δείκτη για την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να αυξάνεται στο 101,0 το Νοέμβριο από το 100,9 τον Οκτώβριο του 2013.

Παρομοίως, η οικονομία της Ιαπωνίας, η οποία ενισχύθηκε από το τεράστιο πακέτο μέτρων νομισματικής τόνωσης της οικονομίας, επίσης κατέγραψε βελτίωση με τον δείκτη να ανεβαίνει στο 101,4 από 101,2 τον Οκτώβριο.

Η προοπτική χαρακτηρίζεται πιο μικτή για τις μείζονες αναπτυσσόμενες οικονομίες, με την Κίνα να καταγράφει μια «διστακτική θετική μεταβολή της συγκυρίας», καθώς ο δείκτης αυξήθηκε στο 99,4 από 99,3.

Στην Ινδία, ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι η αναπτυξιακή τάση παραμένει κατώτερη της ευρύτερης συγκυρίας, με τον δείκτη του να παραμένει αμετάβλητος στο 97,5, ενώ η πρόβλεψη για η Ρωσία παρέμεινε κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, στο 99,6, για τρίτο συναπτό μήνα.

Στη Γαλλία, που αποτελεί ένα βαρόμετρο για την εξέλιξη της συγκυρίας στην Ευρώπη, ο δείκτης αυξήθηκε ελαφρά τον Οκτώβριο στις 100,3 μονάδες, από 100,2 τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή