Τεράστιες ζημίες στα αποθεματικά ιδιωτικών συνταξιοδοτικών Ταμείων

Τεράστιες ζημίες στα αποθεματικά ιδιωτικών συνταξιοδοτικών Ταμείων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό πλήγμα από την χρηματοπιστωτική κρίση και την ελεύθερη πτώση στις τιμές των μετοχών δέχονται τα ανά τον κόσμο συνταξιοδοτικά Ταμεία. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η αξία των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών Ταμείων περίπου 3,7 εκατομμυρίων Βρετανών έχει μειωθεί δραματικά, ενώ και στην αυτοκινητοβιομηχανία General Motors περίπου 16 δισ. δολάρια στα συνταξιοδοτικά της Ταμεία τελούν υπό κίνδυνο αφανισμού.

Στη Γηραιά Αλβιώνα, η εταιρεία παροχής συμβουλών σε συνταξιοδοτικά Ταμεία Aon έχει υπολογίσει ότι από τις αρχές του Οκτώβρη του 2007 οι αποταμιεύσεις που προέρχονται από εισφορές των εργαζομένων στα συνταξιοδοτικά τους Ταμεία έχουν απολέσει το 29% της αξίας τους. Οι οικονομολόγοι της Aon τονίζουν ότι τα κεφάλαια των συνταξιοδοτικών Ταμείων που μελέτησαν έχουν μειωθεί σε αξία κατά 161 δισ. στερλίνες (180 δισ. ευρώ) μέσα σε 17 μήνες. H μελέτη της Aon, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του βρετανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου BBC, καλύπτει εξατομικευμένα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά σχήματα, εταιρικά συνταξιοδοτικά σχήματα και επιπρόσθετες συνταξιοδοτικές εισφορές.

Οπως σχολιάζει ο αρχισυντάκτης του BBC για τα οικονομικά θέματα Ρόμπερτ Πέστον, «πρόκειται για μία δραματική διάβρωση της αξίας εκατομμυρίων συνταξιοδοτικών σχημάτων».

Τα συνταξιοδοτικά σχήματα στις 200 μεγαλύτερες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα οδηγήθηκαν από πλεόνασμα 1,4 δισ. στερλινών τον Οκτώβριο του 2007 σε έλλειμμα 19,4 δισ. στερλινών.

Ο Μάλκολμ Μακ Λιν, διευθύνων σύμβουλος της Pension Advisory Service, χαρακτήρισε τα στοιχεία σχετικά με την κατάσταση των συνταξιοδοτικών Ταμείων «πολύ απογοητευτικά». O ίδιος υπογράμμισε ότι οι νέες εισφορές στα Ταμεία έχουν πληγεί και θα συνεχίσουν να πλήττονται κατά τη διάρκεια της ύφεσης: «Οι εργαζόμενοι αποφεύγουν όσο μπορούν τις εισφορές τους στα συνταξιοδοτικά Ταμεία, καθώς παλεύουν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες. Πολλοί άνθρωποι έχουν πάψει να σχεδιάζουν για το μέλλον και ο λόγος είναι πασιφανής… Πολλοί από αυτούς δεν θα ζήσουν με αξιοπρεπές εισόδημα», είπε χαρακτηριστικά.

Τα ταχέως διευρυνόμενα ελλείμματα στα συνταξιοδοτικά σχήματα, τα οποία αποδίδουν τη σύνταξη βάσει της τελευταίας μισθοδοσίας, μετριούνται κάθε μήνα από το Κεφάλαιο Προστασίας Συνταξιοδοτικών Ταμείων (Pension Protection Fund). Στις πρόσφατες έρευνες, το συνολικό έλλειμμα περίπου 7.800 συνταξιοδοτικών Ταμείων στον ιδιωτικό τομέα υπολογίζεται στα 219 δισ. στερλίνες. Περίπου το 91% των συνταξιοδοτικών σχημάτων είναι πλέον ελλειμματικά. Σύμφωνα με το BBC, «οι ζημίες που υφίστανται οι εργαζόμενοι που καταβάλλουν απευθείας εισφορές στα Ταμεία είναι τεράστιες». Προσθέτει, ωστόσο, ότι, με δεδομένη την πτώση των αγορών, τώρα ίσως να είναι η κατάλληλη περίοδος για επενδύσεις σε συνταξιοδοτικά Ταμεία.

Σε κίνδυνο βρίσκονται τα συνταξιοδοτικά Ταμεία και σε μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις όπως η General Motors. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα συνταξιοδοτικά Ταμεία της αυτοκινητοβιομηχανίας θα έχουν ζημίες έως και 16 δισ. δολαρίων, εάν τελικά χρειαστεί να τα αναλάβει η ομοσπονδιακή υπηρεσία Pension Benefit Guaranty Corp.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή