Η Κίνα θέλει υψηλότερη απόδοση αποθεμάτων

Η Κίνα θέλει υψηλότερη απόδοση αποθεμάτων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέσμευση για την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων, όπως και την αποτροπή μεγάλων εκροών και εισροών, στα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας έδωσε η αρμόδια υπηρεσία του Πεκίνου. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, αναμένεται να διαφοροποιήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, τα οποία ανέρχονται σε 2,13 τρισ. γουάν και σήμερα ως επί το πλείστον είναι επενδεδυμένα σε δολάρια.

Σε αυτό φαίνεται να αποβλέπουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κινεζικής κυβέρνησης και Ρωσίας για τη χάραξη συμφωνίας swap μεταξύ γουάν και ρουβλίου. Η Κίνα έχει ήδη υπογράψει έξι ανάλογες συμφωνίες με την Αργεντινή, τη Λευκορωσία, το Χονγκ Κονγκ, την Ινδονησία και τη Νότια Κορέα, συνολικού ύψους 650 δισ. γουάν ή 95 δισ. δολαρίων. Στόχος τέτοιας φύσεως συμφωνιών είναι να μην υπάρξουν προβλήματα ρευστότητας στη διευθέτηση συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών, αλλά και να επιτευχθεί σταδιακά η απελευθέρωση του γουάν, το οποίο μέχρι σήμερα κυμαίνεται σε συγκεκριμένο φάσμα έναντι καλαθιού ισοτιμιών. «Βασική προϋπόθεση είναι η οικονομική ασφάλεια και η ρευστότητα και έτσι στοχεύουμε στη μακροπρόθεσμη κερδοφορία των περιουσιακών μας στοιχείων σε συνάλλαγμα», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της κρατικής υπηρεσίας ξένου συναλλάγματος. Στα σχέδια της υπηρεσίας περιλαμβάνεται επίσης η «βελτίωση» των κανόνων στα εγκεκριμένα προγράμματα εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών, με στόχο να δημιουργηθούν περισσότερα και ασφαλέστερα κανάλια ροής κεφαλαίων. Την ίδια στιγμή, οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας και της Ρωσίας μαζί με εμπορικές τράπεζες των δύο χωρών συζητούν τους όρους της συμφωνίας swap (ανταλλαγής) γουάν με ρούβλια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας ενισχύθηκαν κατά 185,6 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2009, αντανακλώντας αύξηση της τάξεως του 17,8%. Το μεγαλύτερο μέρος είναι επενδυμένο σε αμερικανικά ομόλογα, αν και Κινέζοι αξιωματούχοι τον τελευταίο καιρό εκφράζουν όλο και πιο συχνά την πρόθεση μεγαλύτερης διαφοροποίησης στις τοποθετήσεις αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή