Περιορισμοί για τα τραπεζικά μπόνους

Περιορισμοί για τα τραπεζικά μπόνους

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λήψη αυστηρών μέτρων για τον έλεγχο των υπέρογκων πακέτων αποδοχών και αποζημιώσεων που λαμβάνουν τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times, λίγα 24ωρα πριν από την πραγματοποίηση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών του G20 στο Λονδίνο το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο. Εν όψει της Συνόδου Κορυφής του G20 που θα λάβει χώρα στα τέλη του μήνα στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, ο κ. Μπράουν τάχθηκε υπέρ της λήψης πολυμερών μέτρων, σε διεθνές επίπεδο, για τη «συμμόρφωση» των τραπεζικών στελεχών πάνω στο επίμαχο ζήτημα των μπόνους, καθώς όπως υποστήριξε η Βρετανία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό μονομερώς.

Σκληρή γλώσσα για τα μπόνους υιοθέτησε και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. «Καμία τράπεζα δεν πρέπει να γιγαντώνεται τόσο που να μπορεί να εκβιάζει κυβερνήσεις» δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας η κ. Μέρκελ από το Βερολίνο. «Θέλουμε να δούμε κάποιες αλλαγές στο Πίτσμπουργκ» τόνισε ο κ. Σαρκοζί στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή τους, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να επιτραπεί η επανάληψη αυτών των υπερβολών σαν να μη συνέβη τίποτα».

Ο κ. Μπράουν κράτησε πάντως αποστάσεις από την πρόταση του Γάλλου προέδρου για την επιβολή πλαφόν στα μπόνους, διότι όπως εκτίμησε είναι δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Τόσο ο κ. Μπράουν όσο και η κ. Μέρκελ δέχονται μεγάλες πολιτικές πιέσεις εν μέσω της χειρότερης κρίσης στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία των τελευταίων επτά δεκαετιών. «Πρέπει να κινηθούμε με ταχύτερους ρυθμούς» είπε μεταξύ άλλων ο Βρετανός πρωθυπουργός. Απέφυγε, όμως, να συνταχθεί με τα σχόλια του λόρδου Αντερ Τέρνερ, επικεφαλής της αρχής εποπτείας του βρετανικού χρηματοοικονομικού κλάδου (FSA), ότι το Σίτι του Λονδίνου έχει «διογκωθεί» υπερβολικά και πρέπει να περιοριστεί το μέγεθός του σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία. Αν και το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η θέση του λόρδου Τέρνερ δεν εκπροσωπεί την κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ ανέφερε σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian πως ο λόγος που στήριξε τις τράπεζες με χρήματα των φορολογουμένων είναι για να αυξηθεί ο δανεισμός σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και όχι για να χρηματοδοτούνται αμοιβές που δίνουν κίνητρα για την υπερβολική ανάληψη κινδύνου.

Την ίδια ώρα, έρευνα της διοικητικής αρχής του Σίτι του Λονδίνου έδειξε ότι τα επίπεδα απασχόλησης στις βρετανικές, γαλλικές και γερμανικές εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών δεν θα επανέλθουν στα περυσινά επίπεδα πριν από το 2013. Μάλιστα, το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχτεί το Σίτι του Λονδίνου. Σε ό, τι αφορά το σύνολο του χρηματοπιστωτικού κλάδου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, υπολογίζεται ότι έχουν ήδη καταργηθεί 140.000 θέσεις εργασίας από το τρίτο τρίμηνο του 2007 μέχρι σήμερα.

Συντονισμένα μέτρα απόσυρσης της κρατικής στήριξης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. στο σύνολό τους υποστηρίζουν ότι είναι ακόμη πρώιμη ενδεχόμενη αναδίπλωση των κυβερνήσεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ από την πολιτική στήριξης των οικονομιών τους. Οταν όμως φθάσει αυτή η στιγμή, η απόσυρση της κρατικής ενίσχυσης θα πρέπει να γίνει με συντονισμένα σε διεθνές επίπεδο μέτρα, τονίζουν σε επιστολή τους προς το G20 οι «27». «Θα ήταν ιστορικό λάθος να υποθέσει κανείς ότι όλα έχουν επανέλθει σε μια φυσιολογική κατάσταση, καθώς επικρατεί ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης», προειδοποιεί ο κ. Μπράουν. Στη Βρετανία, ο καθαρός δανεισμός των νοικοκυριών παρουσίασε τον Ιούλιο τη μεγαλύτερη πτώση από το 1993, καθώς οι τράπεζες παραμένουν διστακτικές στη χορήγηση πιστώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή