Η καλύτερη επέτειος για την BP

Η καλύτερη επέτειος για την BP

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ανακοίνωση μιας «γιγάντιας» ανακάλυψης γιόρτασε η ΒΡ την 150ή επέτειο από την πρώτη γεώτρηση για «μαύρο χρυσό» στην ιστορία. Σηματοδοτώντας την πρόοδο της τεχνολογίας, η γεώτρηση της βρετανικής εταιρείας ήταν η βαθύτερη που έχει γίνει ποτέ, σε βάθος μεγαλύτερο από το ύψος του Εβερεστ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης αποκάλυψε ότι, σε έρευνες που πραγματοποιούσε στον Κόλπο του Μεξικού, βρέθηκε μπροστά σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον κόσμο, το οποίο υπολογίζεται ότι περιέχει περισσότερα από 3 δισ. βαρέλια ισοδύναμα πετρελαίου.

Η γεώτρηση έγινε στην περιοχή έρευνας Τάιμπερ, στο Κίθλεϊ Κάνιον, περί τα 400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Χιούστον. Το δε κοίτασμα ανακαλύφθηκε στα 10,5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, σε βάθος μεγαλύτερο από το ύψος της κορυφής του Εβερεστ. Η ανακάλυψη υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία του Κόλπου του Μεξικού για την πετρελαϊκή βιομηχανία.

Σύμφωνα με την ΒΡ, χρειάζονται περαιτέρω εκτιμήσεις προκειμένου να αποτιμηθεί η αξία του κοιτάσματος και η ποσότητα του πετρελαίου στο οποίο μπορεί να υπάρχει πρόσβαση. Ωστόσο, πρόκειται για τη δεύτερη σημαντική ανακάλυψη της εταιρείας στον Κόλπο του Μεξικού, έπειτα από εκείνη της Κασκίντα, το 2006. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι περιέχει περισσότερο ισοδύναμο πετρελαίου από τα 3 δισ. βαρέλια της Κασκίντα. Πετρέλαιο, σύμφωνα με την εταιρεία, βρέθηκε σε πολλαπλούς ταμιευτήρες της ίδιας περιοχής, την οποία εκμεταλλεύεται η ΒΡ από κοινού με τη βραζιλιάνικη Petrobras και την αμερικανική ConocoPhillips. Αναλυτές εκτιμούν ότι «θα χρειαστεί χρόνος για την ανάπτυξη του κοιτάσματος», πιθανολογώντας ότι ίσως αυτή ολοκληρωθεί «το δεύτερο ήμισυ της ερχόμενης δεκαετίας». Παραδέχονται, ωστόσο, τη σημασία της ανακάλυψης, η οποία σύμφωνα με την ΒΡ αφορά «ένα εντελώς νέο γεωλογικό έργο». Οπως επισημαίνεται, το κοίτασμα, μαζί με την Κασκίντα, θα βοηθήσουν την ΒΡ να αυξήσει την παραγωγή της στην περιοχή ώς και κατά 60%, στα 650.000 βαρέλια ισοδύναμα πετρελαίου ημερησίως, μέσα στην ερχόμενη 15ετία. Παράλληλα, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις επιφυλάξεις της ΒΡ σε ό,τι αφορά την επένδυση σε αδόκιμα -και τουλάχιστον αμφιλεγόμενα, από οικολογική άποψη- προγράμματα, όπως η πετρελαιοφόρος άμμος του Καναδά, προκειμένου να αποκαταστήσει τα αποθέματά της, που συρρικνώνονται καθώς εξαντλούνται άλλες περιοχές έρευνας της εταιρείας. Μία άλλη γεώτρηση, στα 1.259 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, αποκάλυψε κοίτασμα ελαφρού πετρελαίου, το οποίο είναι ευκολότερο να αντληθεί. Σύμφωνα με αναλυτές, ένα ποσοστό περισυλλογής της τάξης του 20-30% -σύνηθες για τέτοιου είδους κοιτάσματα- θα μεταφραστεί σε αποθέματα ύψους 600-900 εκατ. βαρελιών ισοδύναμων πετρελαίου. Ητοι, στη χειρότερη περίπτωση, στο 6% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων που είχε η ΒΡ στα τέλη του 2008.

Η ΒΡ βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης εννέα προγραμμάτων στον Κόλπο του Μεξικού. Το 2007, η παραγωγή της στην περιοχή ξεπέρασε για πρώτη φορά εκείνη της Royal Dutch Shell. Κρίνεται ότι η ανάπτυξη των Τάιμπερ και Κασκίντα ενδεχομένως να αποδειχθεί τεχνικά δύσκολη και δαπανηρή, πλην όμως με τεράστια οφέλη.

Η είδηση προκάλεσε την άνοδο των μετοχών της BP κατά 3,9%, καθώς μάλιστα ανακοινώνεται σε εποχή έντονων πιέσεων προς τις δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες για υπέρβαση των ορίων της τεχνολογίας ώστε να ανακαλύψουν νέα κοιτάσματα, καθώς περιορίζεται η πρόσβασή τους σε περιοχές με πλούσιους πόρους, όπως η Μέση Ανατολή, η Βενεζουέλα και η Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή