Εν συντομια

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτίναξη παραγωγικότητας στο 6,6% στις ΗΠΑ

Αύξηση 6,6% σημείωσε στις ΗΠΑ η παραγωγικότητα ανά ώρα εργασίας, κατά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, καθώς οι εταιρείες περιόρισαν τα έξοδά τους, μέσω απολύσεων και μείωσης ωραρίων, ώστε να επιβιώσουν της ύφεσης. Η άνοδος της παραγωγικότητας, από το 0,3% του α΄ τριμήνου στο 6,6% του β΄, σηματοδοτεί το μεγαλύτερο άλμα από το καλοκαίρι του 2003, όταν είχε αυξηθεί κατά 9,7%. Σημειώνοντας πτώση 5,9%, το εργατικό κόστος μειώθηκε με τον ισχυρότερο ρυθμό από το β΄ τρίμηνο του 2000 και ακολουθεί την υποχώρηση κατά 5% του πρώτου τριμήνου. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις παράγουν περισσότερο με λιγότερους εργαζομένους υποδεικνύει ότι οι άνεργοι Αμερικανοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μία αδύναμη αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικά, τον Αύγουστο στις ΗΠΑ χάθηκαν 298.000 θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα (φωτογραφία), ξεπερνώντας κατά πολύ την πρόβλεψη των οικονομολόγων για 213.000 χαμένες θέσεις.

Ανοδο 2,4% κατέγραψαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στην Ισπανία, βάζοντας ένα τέλος στους 3 διαδοχικούς μήνες πτώσης, μιας και εξαντλήθηκε η θετική συνεισφορά των νέων θέσεων εργασίας στον τουρισμό και τα δημόσια έργα.

Το σύνολο των αιτούντων επίδομα έφτασε τα 3.629.080 άτομα, ενώ το επίπεδο ανεργίας στο τέλος του β΄ τριμήνου άγγιζε το 17,9%. Η κατάρρευση του στεγαστικού κλάδου οδήγησε την Ισπανία από ευρωπαϊκό αναπτυξιακό μοντέλο, στη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη.

Στο 3% «βλέπει» την ανάπτυξη το ΔΝΤ

Την προς τα πάνω αναθεώρηση της εκτίμησής του για τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης το 2010, σε επίπεδα «λίγο χαμηλότερα από το 3%», σχεδιάζει το ΔΝΤ. Η προηγούμενη πρόβλεψή του, τον Ιούλιο, έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,5%. Από τον Ιούλιο και μετά, τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν επιστροφή της ανάπτυξης για τις οικονομίες της Ιαπωνίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η μικρότερη του αναμενομένου συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ για το β΄ τρίμηνο του έτους. Η νέα πρόβλεψη θα ανακοινωθεί την 1η Οκτωβρίου. «Ο βασικός κίνδυνος είναι ότι κάποιοι θεωρούν ότι η ανάκαμψη που βλέπουμε τώρα είναι αυτοδύναμη και ότι μπορούμε να αποσύρουμε πρόωρα την πολιτική στήριξης», τονίζει ο επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, Ζορζ Ντεκρεσίν.

Αύξηση κεφαλαίου 1,76 δισ. δολ. για τη Μaersk

Την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,76 δισ. δολάρια ανακοίνωσε η δανέζικη ναυτιλιακή Maersk, μέσω της πώλησης 250.340 μετοχών, που αντιστοιχούν στο 5,7% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. «Μέσω της πώλησης των μετοχών μας, θα ενισχύσουμε την οικονομική μας ευελιξία και θα αυξήσουμε τον βαθμό ετοιμότητάς μας, ώστε να επωφεληθούμε από πιθανές ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες, που ενδέχεται να προκύψουν ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εμπορευματοκιβωτίων (containers) στο κόσμο, Νιλς Αντερσεν. Η εταιρεία έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την πτώση της ζήτησης, καταγράφοντας απώλειες 700 εκατ. δολαρίων το β΄ τρίμηνο του 2009, σε αντίθεση με κέρδη 2,2 δισ. δολαρίων κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008.

Πρόστιμο ρεκόρ 2,3 δισ. δολ. στην Pfizer για παράνομα φάρμακα

Πρόστιμο-ρεκόρ 2,3 δισ. δολαρίων θα πληρώσει η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer. Το πρόστιμο θα διευθετήσει κατηγορίες για την προώθηση του αντιφλεγμονώδους Bextra για χρήσεις που ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων αρνήθηκε να πιστοποιήσει λόγω κινδύνων, με αποτέλεσμα την απόσυρσή του το 2005. Εκτός αυτού, η Pfizer κατηγορείται και για τα φάρμακα Geodon, Zyvox και Lyrica, με την εταιρεία να αρνείται όλες τις κατηγορίες αστικού δικαίου εκτός από «ορισμένες ανάρμοστες ενέργειες» που σχετίζονται με την προώθηση του αντιβιοτικού Ζyvox.

Αύξηση 28% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στη Γερμανία

Τερματίστηκε το πρόγραμμα επιδοτούμενης απόσυρσης αυτοκινήτων στη Γερμανία, με σχεδόν 2 εκατ. άτομα να έχουν επωφεληθεί, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε και ο σημαντικός για την οικονομία κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων τον Αύγουστο σημείωσαν άνοδο 28% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, ενώ η ζήτηση κατά τις τελευταίες ημέρες του μέτρου είχε ανέλθει στα 14.000 αυτοκίνητα την ημέρα. Ωστόσο, μετά τη λήξη του μέτρου αναμένεται σημαντική πτώση των πωλήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή