Με αργό βήμα έρχεται η ανάπτυξη

Με αργό βήμα έρχεται η ανάπτυξη

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έτοιμη και πάλι να διοχετεύσει αφειδώς ρευστό με ευνοϊκούς όρους στις τράπεζες για να στηρίξει την οικονομία. Οι νέες εκτιμήσεις της ΕΚΤ κάνουν λόγο για επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2010, ωστόσο ο επικεφαλής της Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι η ανάκαμψη θα είναι «πολύ σταδιακή» και ενδεχομένως «άνιση». Χθες, εξάλλου, οι αναθεωρημένες προβλέψεις του ΟΟΣΑ τοποθετούν το τέλος της ύφεσης για ΗΠΑ και την Ευρωζώνη ήδη στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η διατήρηση των επιτοκίων στο 1% κατά τη χθεσινή συνάντηση των αξιωματούχων της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις αναλυτών του Bloomberg, οι οποίοι εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει αύξηση πριν από το τρίτο τρίμηνο του 2010. Στόχος της ΕΚΤ είναι προφανώς να μην υπονομεύσει τη νεόκοπη ανάκαμψη, τη στιγμή που παρά τις θετικές προβλέψεις και τα απρόσμενα ευνοϊκά στοιχεία για τις επιδόσεις Γαλλίας και Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο, η άνοδος της ανεργίας -στα υψηλά 10ετίας, τον Ιούλιο, όταν έφθασε το 9,5%- και η εκπνοή των κυβερνητικών πακέτων στήριξης, το ερχόμενο έτος, θα εξακολουθήσουν να ενεργούν ως τροχοπέδη για την απρόσκοπτη ανάπτυξη. Οπως εκτίμησε αναλυτής της Fortis, «το τελευταίο που επιθυμεί ο κ. Τρισέ είναι να πυροδοτήσει προσδοκίες ότι οι αυξήσεις επιτοκίων βρίσκονται προ των πυλών».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε χθες ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα εξέλθει της ύφεσης με «πολύ σταδιακούς» ρυθμούς, περιορίζοντας τις υπερβολικές προσδοκίες που θα μπορούσε να προκαλέσει η προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων της Τράπεζας για τις φετινές οικονομικές επιδόσεις. Βάσει αυτών, η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί το 2010 μεταξύ -0,5% ώς 0,9%, έναντι προβλέψεων του Ιουνίου για -0,1% ώς 0,4%. Ο μέσος όρος των προβλέψεων δίνει θετικό αποτέλεσμα, στο 2%, έναντι του -0,3% που ήταν οι προηγούμενες προβλέψεις της. Για φέτος, η ΕΚΤ αναβάθμισε επίσης τις προβλέψεις της, κάνοντας πλέον λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ μεταξύ 4,4% και 3,8%, έναντι προβλέψεων μεταξύ 5,1 και 4,1% που προέβλεπε τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τον κ. Τρισέ, η σταθερότητα των τιμών θα διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα, ενώ «υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και αλλού». Αυτό σημαίνει ότι επαληθεύονται οι προσδοκίες πως «η δραστική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας έφθασε στο τέλος της». Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος, «η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και η διαρκής μεταβλητότητα των στοιχείων απαιτεί αυτοσυγκράτηση στην ερμηνεία των διαθέσιμων πληροφοριών». Στο σύνολό της, κατέληξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, «η ανάκαμψη αναμένεται να αποδειχθεί μάλλον άνιση».

Σε μια ένδειξη ότι η ΕΚΤ συνειδητοποιεί το εύθραυστο της ανάκαμψης και τους κινδύνους από την ολοκλήρωση των έκτακτων μέτρων στήριξης των κυβερνήσεων και των Κεντρικών Τραπεζών με το τέλος της κρίσης, ο κ. Τρισέ επιβεβαίωσε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα χορηγηθούν εκ νέου στις τράπεζες δάνεια 12μηνης διάρκειας με σταθερό επιτόκιο 1%. Πρόκειται για επέκταση προγράμματος που ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου, όταν η ΕΚΤ διοχέτευσε στις αγορές ρεκόρ πιστώσεων, ύψους 440 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να δώσει νέα ζωή στον δανεισμό. Ως χθες, η Τράπεζα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι άλλα δυο τέτοια προγράμματα, τα οποία σχεδιάζονταν για τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, μπορεί να διατίθεντο σε υψηλότερα επιτόκια.

Για τον ΟΟΣΑ, πάντως, η ανάκαμψη δεν είναι τόσο εύθραυστη. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Γιόργκεν Ελμέσκοφ, κάνει λόγο για πρόσφατο «κύμα καλών ειδήσεων» και προβλέπει ότι «η ανάκαμψη βρίσκεται προ των πυλών για τον ΟΟΣΑ στο σύνολό του». Προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξουν «αναταράξεις», τοποθετεί την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 0,3% και των ΗΠΑ στο 1,6% για το τρίτο τρίμηνο του 2009, ενώ σε θετικό έδαφος προβλέπει ότι θα παραμείνει και το τέταρτο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή