Ξεπέρασε τα 990 δολ. η τιμή του χρυσού

Ξεπέρασε τα 990 δολ. η τιμή του χρυσού

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλά εξαμήνου έφτασε η τιμή του χρυσού, καθώς η εξασθένηση του δολαρίου ενίσχυσε τη ζήτηση των πολύτιμων μετάλλων ως εναλλακτικής επένδυσης, ενώ οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί αναμένοντας τη σημερινή ανακοίνωση για τα επιδόματα ανεργείας των ΗΠΑ. Η ανοδική πορεία στη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος του μήνα κατά 2,3%, συνεχίστηκε και την Πέμπτη με την τιμή του χρυσού να ξεπερνάει το επίπεδο των 990 δολαρίων. Η τιμή του spot χρυσού έφτασε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στα 992,55 δολάρια, τιμή που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση από τις 24 Φεβρουαρίου. Στη Νέα Υόρκη (COMEX), τα συμβόλαια χρυσού με παράδοση τον Δεκέμβριο ανήλθαν κατά 10,7 δολάρια, στα 989,2 δολάρια την ουγγιά. Την ίδια ώρα, το δολάριο εξακολουθούσε να υποχωρεί, έως και 0,6% έναντι του ευρώ.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η τιμή του χρυσού έχει αναρριχηθεί 11% φέτος, σε μία περίοδο που η σταθμισμένη ισοτιμία του δολαρίου έναντι έξι βασικών νομισμάτων έχει συρρικνωθεί κατά 3,9%. Ο χρυσός αποτελεί ένα είδος επενδυτικού «καταφυγίου» όταν εντείνονται οι ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού, κάτι που συνήθως συμβαίνει με την εξασθένηση του δολαρίου. Ο αναλυτής της Standard Chartered Ντέιβιντ Μπάρκλεϊ εκτιμά ότι «το δολάριο θα είναι η βασική κινητήρια δύναμη για την ενίσχυση του χρυσού για το υπόλοιπο του έτους», κάτι που φαίνεται να συμμερίζεται και η επικεφαλής εμπορευμάτων της εταιρείας Χέλεν Χέντον, η οποία υπογραμμίζει ότι «αν συνεχιστεί η εξασθένηση του δολαρίου, τότε βλέπουμε τον χρυσό να ξεπερνάει το φράγμα των 1.000 δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο». Οι τιμές spot χρυσού διαπραγματεύτηκαν τελευταία φορά πάνω από τα 1.000 δολάρια την ουγγιά στης 20 Φεβρουαρίου, ενώ το ζενίθ επίπεδό των 1.032,70 δολάρια σημειώθηκε στα μέσα Μαρτίου του 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή