Ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας η κινεζική οικονομία

Ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας η κινεζική οικονομία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις παρελθούσες οικονομικές κρίσεις, η κινητήρια δύναμη για να εξέλθει από τη στενωπό ο κόσμος ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία, η Κίνα και η υπόλοιπη νοτιοανατολική Ασία αναδύονται για να στηρίξουν την παραπαίουσα ανάκαμψη της Δύσης. Η οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι τριπλάσια της κινεζικής, αλλά η άρτι εμφανισθείσα οικονομική ανάκαμψη φανερώνει ότι αυτή η μετατόπιση θα συμβεί.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, εξέφρασε την περασμένη Τετάρτη την άποψη ότι υπάρχουν πιθανότητες μιας πραγματικά παγκόσμιας ανάκαμψης, εφόσον η οικονομία της Κίνας επεκτείνεται, ενώ θετικά μηνύματα έρχονται και από άλλες χώρες. Αντίθετα, ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο πασίγνωστος πλέον «προφήτης της κρίσης», αμφισβητεί ότι η Κίνα έχει αυτή τη δυνατότητα, επισημαίνοντας το μέγεθός της των 3 τρισ. δολαρίων, σε σχέση με τα 15 τρισ. δολάρια των ΗΠΑ. Ωστόσο, η κινεζική οικονομία αναδύεται με τη βοήθεια των τραπεζών που διέθεσαν άνω του ενός τρισ. δολαρίων σε δάνεια, πέραν των 600 δισ. δολαρίων των κρατικών κονδυλίων που διατέθηκαν για μέτρα αναθέρμανσης. «Το μείζον ερώτημα είναι τι θα επακολουθήσει, όταν σημειωθεί η μετατόπιση», παρατηρεί ο Κένεθ Ρογκόφ, καθηγητής οικονομικών στο Χάρβαρντ. «Εάν οι καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη δεν ανακάμψουν, δεν είμαι πεπεισμένος ότι η Ασία έχει εναλλακτικό σενάριο».

Για την ώρα, η Κίνα εξακολουθεί να ενισχύεται ως εμπορική εταίρος των μεγάλων εξαγωγικών οικονομιών της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, ενώ ακόμα κι αν σημειώσει επιβράδυνση το β΄ εξάμηνο του 2009, εκτιμάται ότι διαθέτει επαρκή εξοπλισμό σε συναλλαγματικά διαθέσιμα για να στηρίξει την οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή