Δοκιμάζεται η τουριστική βιομηχανία της Μεσογείου

Δοκιμάζεται η τουριστική βιομηχανία της Μεσογείου

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στο 2010 βρίσκονται, πλέον, οι διεθνείς τουριστικοί προορισμοί, μετρώντας μεγαλύτερες ή μικρότερες απώλειες τη φετινή σεζόν εξαιτίας των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αφίξεων έως και τον Ιούλιο μεταξύ των κορυφαίων και ανταγωνιστικών τουριστικών προορισμών της Μεσογείου, στη χειρότερη θέση βρέθηκαν η Κύπρος και η Ισπανία. Απώλειες αλλά όχι όσες αρχικά είχε εκτιμηθεί υπέστη και ο ελληνικός τουρισμός. Στα ίδια επίπεδα απωλειών με την Ελλάδα κινούνται και οι αφίξεις στην Ιταλία. Τον Ιούλιο οι συνολικές αφίξεις στη «φθηνή» Τουρκία κατάφεραν να περάσουν σε θετικό έδαφος, όχι όμως και οι αεροπορικές οι οποίες παρέμειναν σε αρνητικό πεδίο. Το πρώτο μεγάλο ραντεβού της παγκόσμιας τουριστικής κοινότητας για απολογισμό και εκτίμηση της κατάστασης εν όψει της σεζόν του 2010 θα δοθεί στις 9 Νοεμβρίου στο Λονδίνο, όπου ανοίγει τις πύλες της η διεθνής τουριστική έκθεση World Travel Market. Οι διεθνείς αναλυτές βλέπουν φως στο τούνελ των οικονομιών από το 2010, οπότε και ο παγκόσμιος τουρισμός ελπίζει σε ανάκαμψη. Ενδεικτικό της στάσης αναμονής που κρατάει και η ελληνική ξενοδοχειακή κοινότητα για το τι μέλλει γενέσθαι είναι το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός ξενοδόχων μετέθεσε την ημερομηνία υπογραφής συμβολαίων για την προσεχή σεζόν με τους ξένους τουριστικούς οργανισμούς οι οποίοι πίεσαν για μειώσεις των τιμών.

ΕΛΛΑΔΑ

Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, οι αφίξεις αεροπορικώς ξένων τουριστών στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 8,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φθάνοντας σε 5,9 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Σε απόλυτους αριθμούς διαπιστώθηκε απώλεια 517.500 ξένων τουριστών αεροπορικώς. Θετικά εξελίχθηκε η ακτοπλοϊκή κίνηση από τις αρχές Ιουνίου έως τα μέσα Αυγούστου στα λιμάνια, με 70.000 περισσότερους επιβάτες να ταξιδεύουν προς τα νησιά του Αιγαίου, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων (σύνολο 4,8 εκατ. επιβάτες). Το εξάμηνο οι απώλειες των τουριστικών εισπράξεων έφθασαν βάσει στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος στα 533 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 14,7% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2008. Σε σύνολο 800.000 απασχολουμένων στον χώρο του τουρισμού υπολογίζεται ότι χάθηκαν 19.000 θέσεις εργασίας.

ΚΥΠΡΟΣ

Κάμψη κατά 10,9% εμφάνισαν οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο στο επτάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, αγγίζοντας τα 1,2 εκατ. άτομα. Μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 15,5% εμφάνισαν τα έσοδα το ίδιο διάστημα. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε στην Κύπρο, βάσει στοιχείων της Στατιστικής, το γεγονός ότι ο τομέας των εστιατορίων και των ξενοδοχείων σημείωσε αύξηση τιμών κατά 3,5% τον Ιούλιο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση στήριξε με 50 εκατ. ευρώ την τουριστική και κυρίως την ξενοδοχειακή βιομηχανία για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τη διεθνή οικονομική κρίση.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Η τουριστική ναυαρχίδα της Μεσογείου και τρίτος σπουδαιότερος προορισμός στον κόσμο βάσει των αφίξεων έχασε το φετινό στοίχημα, παρά το 1 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ότι διέθεσε η κυβέρνηση για τη στήριξη του τομέα. Στο επτάμηνο η μείωση έφθανε σε ποσοστό 10,3%, που σημαίνει απώλειες περίπου 3,5 εκατ. ξένων τουριστών σε σύνολο 30,2 εκατ. τουριστών. Τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη μείωση κατά 16,2% υπέστη από την αγορά της Βρετανίας. Μόνη διασωθείσα εντός Ισπανίας είναι η Μαδρίτη, με αύξηση κατά 2,7% στις αφίξεις στο επτάμηνο. Επίσης, αύξηση κατά 14,3% των αφίξεων εμφανίζεται μόνο από την αγορά της Λατινικής Αμερικής.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Η κάθετη πτώση των τιμών στην Τουρκία προσείλκυσε τον φθηνό τουρισμό στους παραθεριστικούς προορισμούς της γειτονικής χώρας και οδήγησε σε αύξηση κατά 1,1% την τουριστική κίνηση (14,9 εκατ.) στο επτάμηνο. Ωστόσο, οι αεροπορικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 2,7% το ίδιο διάστημα (10,5 εκατ.). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιούλιος στην Τουρκία είναι καλύτερος μήνας σε επίπεδο αφίξεων ξένων τουριστών από τον Αύγουστο και κινείται από πέρυσι σε πάνω από 4 εκατ. αφίξεις. Οι Αγγλοι, φέτος, επέλεξαν τη φθηνή Τουρκία για τις διακοπές τους, καθώς στο επτάμηνο εμφάνιζαν αύξηση οι αφίξεις κατά 11,8%. Αύξηση κατά 5,9% στο επτάμηνο παρουσίαζαν και οι αφίξεις από την Ελλάδα προς τη γειτονική χώρα (327.909 αφίξεις).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή