To G20 θέλει δημόσια στήριξη μέχρι να πετύχει την ανάπτυξη

To G20 θέλει δημόσια στήριξη μέχρι να πετύχει την ανάπτυξη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δέσμευση να διατηρήσουν σε ισχύ τα πακέτα στήριξης των εθνικών οικονομιών έως ότου η ανάκαμψη εδραιωθεί διακήρυξαν στη διήμερη Σύνοδο του G20 που ολοκληρώθηκε χθες οι υπουργοί Οικονομικών των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ανεπτυγμένων και αναδυόμενων. Επιπλέον, διαβεβαίωσαν ότι διαθέτουν αξιόπιστη «στρατηγική εξόδου», δηλαδή σχέδια για να θέσουν τέλος στα κρατικά μέτρα στήριξης «όταν το κρίνουν απαραίτητο».

Ο χρονικός προσδιορισμός είναι σημαντικός, καθώς όπως το έθεσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρoς-Καν, «αν οι κυβερνήσεις αποσύρουν πολύ γρήγορα τα μέτρα στήριξης, θα προκαλέσουν την ανακοπή της ανάκαμψης». Οπως υπενθύμισε, «η παγκόσμια οικονομία αναδύεται από μία δραματική και βαθιά ύφεση… η ανάκαμψη θα είναι βραδεία». «Δεν έχει έλθει το πλήρωμα του χρόνου να απομακρυνθούμε των προγραμμάτων στήριξης», επισήμανε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. H ΕΚΤ άφησε τα επιτόκια του ευρώ αμετάβλητα στο 1% την περασμένη εβδομάδα, και ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα επίσης διαθέτει «στρατηγική εξόδου» έτοιμη να εφαρμοσθεί. Προκειμένου όμως να μη προκληθούν ερωτήματα σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, την επόμενη ημέρα διευκρίνισε ότι ο όρος «στρατηγική εξόδου» αναφέρεται στην απόσυρση των μη συμβατικών μέτρων στήριξης των οικονομιών και όχι στην πολιτική των επιτοκίων. Ούτε άλλωστε η ανάλυση της οικονομικής κατάστασης από την ΕΚΤ, με τις προβλέψεις της για «πολύ σταδιακή ανάκαμψη» και «μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών», δείχνει ότι συντρέχει λόγος αύξησης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, δεν θα είναι δύσκολη η συναίνεση του G20 για την ανάγκη συνέχισης των δημόσιων προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας, αλλά για το χρονοδιάγραμμα αναδίπλωσης των κυβερνήσεων από τον ρόλο του «ναυαγοσώστη». Ενα ακόμη ακανθώδες ζήτημα ήταν η περικοπή των υπερβολικών μπόνους που λαμβάνουν τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπως ζητούν αρκετές χώρες της Ε.Ε. Η ευρωπαϊκή πρόταση να τεθούν διεθνείς δεσμευτικοί κανόνες που θα περιορίζουν τα μπόνους ως ποσοστό επί των τραπεζικών κερδών έτυχε χλιαρής υποδοχής από τις ΗΠΑ, που τονίζουν ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν οι συζητήσεις της διάσκεψης των υπουργών Οικονομικών για να τεθούν νέες πρωτοβουλίες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του G20 στα τέλη του μήνα. Πάντως, η σουηδική προεδρία της Ε.Ε. συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, με στόχο μία κοινή ευρωπαϊκή θέση στο επόμενο G20.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή