Η Kraft στο κυνήγι για την επιθετική εξαγορά της Cadbury’s

Η Kraft στο κυνήγι για την επιθετική εξαγορά της Cadbury’s

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας κερδίζει έδαφος, αυξάνεται η όρεξη των επιχειρήσεων για εξαγορές – εν ανάγκη, μάλιστα, επιθετικές. Η Kraft προχωρεί σε προσπάθεια επιθετικής εξαγοράς της Cadbury’s, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας ζαχαροπλαστικής και σοκολατοποιίας παγκοσμίως, ύστερα από την αρνητική απάντηση της τελευταίας στην πρόταση εξαγοράς της αντί 16,7 δισ. δολαρίων. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι ο μεγαλύτερος όμιλος τροφίμων των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσει την προσφορά του κατά 40%, μετά και τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των μετοχών της εταιρείας κατά τα τελευταία 20 έτη που σημειώθηκε χθες, της τάξης του 40%, φτάνοντας κοντά στο επίπεδο των 800 πενών (η Kraft προσέφερε 745 πένες ανά μετοχή). Συγκεκριμένα, η πρόταση της Kraft περιελάμβανε 300 πένες σε μετρητά και 0,2589 νέες μετοχές Kraft για κάθε μετοχή Cadbury’s, φέρνοντας το premium, σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της 3ης Ιουλίου, στο 42%. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Cadbury’s, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας απέρριψε την πρόταση με την αιτιολογία ότι ήταν πολύ χαμηλή και υποβαθμίζει τον όμιλο και τις προοπτικές του. Η αμερικανική εταιρεία τροφίμων Kraft ανακοίνωσε ότι η εξαγορά της βρετανικής εταιρείας θα δημιουργήσει «μια παγκόσμια δύναμη» στους κλάδους των σνακ, γλυκισμάτων και γρήγορων γευμάτων, με ετήσια έσοδα 50 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, μια επικείμενη συμφωνία έχει τη δυνατότητα να αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση δαπανών προ φόρων της τάξεως των 625 εκατ. δολαρίων, αντί κόστους 1,2 δισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Οσον αφορά στην περικοπή των δαπανών, θα επιτευχθεί μέσω του συνδυασμού των δραστηριοτήτων παραγωγής, εμπορίας και διαχείρισης.

Ο αναλυτής της Evolution Securities, Ουόρεν Ακερμαν, αναφέρει ότι οι πιθανότητες μιας αντιπροσφοράς φτάνουν στο 30% – 40%, τονίζοντας ότι η εξαγορά της Cadbury’s ήταν «αναπόφευκτη» μετά την απόκτηση της τσιχλών Wringley από τη Μars. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Kraft είναι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ, του οποίου η Berkshire Hathaway κατέχει το 10% της αμερικανικής εταιρείας τροφίμων. Ο κ. Μπάφετ είχε επενδύσει ξανά σε συγχωνεύσεις στον κλάδο της σοκολατοποιίας, χρηματοδοτώντας μέρος της εξαγοράς της Wringley από τη Μars. Σε περίπτωση εξαγοράς της Cadbury’s, το μερίδιο της Kraft θα φτάσει το 15% της παγκόσμιας αγοράς ζαχαροπλαστικής, όσο κατέχει και η Mars, τονίζει ο κ. Ακερμαν. Οπως συμπληρώνει, η δύναμη της Cadbury’s στον κλάδο της τσίχλας σε Λατινική Αμερική και Ευρώπη θα συμπληρώνει τις επιχειρήσεις σοκολάτας της Kraft στις εν λόγω περιοχές. Παράλληλα, ο αναλυτής εκτιμά πως υπάρχει «μία λογική πιθανότητα οι Nestle/Hershey να προχωρήσουν σε αντιπροσφορά, με τη Nestle να παίρνει τον κλάδο της τσίχλας και η Hershey της σοκολάτας». Ωστόσο, η Nestle αρνήθηκε να σχολιάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Προς την ίδια κατεύθυνση, ενισχύοντας τις τάσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων του τελευταίου διαστήματος, ήρθε να προστεθεί και η συμφωνία εξαγοράς της Chartered Semiconductor Manufacturing με έδρα τη Σιγκαπούρη, από την επενδυτική εταιρεία του Αμπού Ντάμπι Advanced Techno-logy Ιnve-stment, έναντι 3,9 δισ. δολαρίων. H συμφωνία θα επιτρέψει στο επενδυτικό κεφάλαιο του Αμπού Ντάμπι να συγχωνεύσει την εταιρεία κατασκευής τσιπ για την κονσόλα Xbox 360 με την Glo-balFoundries, και να απειλήσει τη United Microelectronics ως τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών παγκοσμίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή