Εν συντομια

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Τουρκία δεν χρειάζεται άλλα δάνεια από το ΔΝΤ»

Οσο η κυβέρνηση εφαρμόζει δημοσιονομική πειθαρχία, η χώρα δεν χρειάζεται άλλα δάνεια από το ΔΝΤ. Αυτό δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Ντουρμούς Γιλμάζ (φωτογραφία), στο περιθώριο της συνόδου των υπ. Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των G20. Ειδικότερα, ο κ. Γιλμάζ τόνισε πως «αν η Τουρκία μπορεί μόνη της να επιτύχει τα αποτελέσματα που προσδοκώνται από ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, είναι πολύ καλύτερο». Η Αγκυρα διαπραγματεύεται με το ΔΝΤ δάνειο 20-40 δισ. δολαρίων επί τουλάχιστον ένα χρόνο. Η προοπτική συμφωνίας, βάσει της οποίας θα συρρικνώνονταν οι κρατικές δαπάνες έχει πυροδοτήσει ράλι της τάξης του 68% στον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε στα τέλη Αυγούστου ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι μελλοντικές σχέσεις με το ΔΝΤ θα αποσαφηνισθούν κατά την ετήσια συνάντηση του οργανισμού στην Κωνσταντινούπολη, στις αρχές Οκτωβρίου.

Κίνα

«Πιο σταθερή» θα είναι η ανάπτυξη των πιστώσεων στην Κίνα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε τους πρώτους έξι μήνες, όταν η κεντρική τράπεζα ήρε τις σχετικές ποσοστώσεις για να υποστηρίξει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή της τράπεζας, Σου Νινγκ, η Κίνα θα εξετάσει τη χρήση «ρυθμιστικών εργαλείων» προσαρμογής του δανεισμού, μετά το ρεκόρ των 7,37 τρισ. γουάν στο οποίο διαμορφώθηκαν οι πιστώσεις το πρώτο εξάμηνο.

Ανοδικά 3,5% οι παραγγελίες

Δραστική αύξηση κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Ιούλιο, δίνοντας ώθηση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, έστω και αν η εξέλιξη οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε μεγάλη παραγγελία… θωρακισμένων αυτοκινήτων. Σε μηνιαία βάση, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 3,5%, έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 3,8% τον Ιούνιο. Η προαναφερθείσα συμφωνία ήταν της τάξης των 3,1 δισ. ευρώ, και χωρίς αυτήν οι παραγγελίες θα είχαν διαμορφωθεί οριακά μειωμένες σε σχέση με τον Ιούνιο. Οι ξένες παραγγελίες πράγματι συρρικνώθηκαν τον Ιούλιο κατά 2,3%, ενώ οι εγχώριες αυξήθηκαν κατακόρυφα, κατά 10,3%.

Συστάσεις στον Κόουεν για… ΕΤΑΚ α λα ιρλανδικά

Σειρά νέων φόρων, μεταξύ των οποίων ετήσια εισφορά επί της ακίνητης περιουσίας, καλεί την κυβέρνηση της Ιρλανδίας να επιβάλει η αρμόδια επιτροπή που συνέστησε πέρυσι ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν (φωτογραφία). Παρ’ ότι μη δεσμευτικές, οι συστάσεις της θεωρείται ότι θα επηρεάσουν τον προϋπολογισμό του 2010 και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της χειρότερης κρίσης στην Ευρωζώνη. Οι αντιδράσεις ήδη άρχισαν, ενώ αναλυτές χαρακτηρίζουν τον φόρο ακίνητης περιουσίας «πολιτική αυτοκτονία», δεδομένων των συνθηκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή