Εν συντομια

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 9,4% η συρρίκνωση του φινλανδικού ΑΕΠ

Στην πιο βαθιά ύφεση των τελευταίων 18 ετών βυθίσθηκε η φινλανδική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 9,4% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό πτώσης του φινλανδικού ΑΕΠ είναι το μεγαλύτερο από το 1991, όταν η φινλανδική οικονομία είχε υποχωρήσει κατά 8%, αλλά και το υψηλότερο μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Η εξέλιξη αποτελεί ανησυχητική είδηση για τον Φινλανδό πρωθυπουργό Μάτι Βανχάνεν (φωτογραφία). Τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνησή του είχε προβλέψει για εφέτος πτώση του ΑΕΠ κατά 6%, αποδίδοντας τα αίτια στη μείωση της εγχώριας, αλλά και της εξωτερικής ζήτησης. Ενδεικτική είναι η πορεία των φινλανδικών εξαγωγών το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, που εμφανίζει αισθητή μείωση κατά 30,2% από πέρυσι, αλλά μόνον κατά 0,7% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι εισαγωγές της χώρας το δεύτερο τρίμηνο συρρικνώθηκαν κατά 28% σε ετήσια βάση.

Ισπανία

Για δέκατο πέμπτο συνεχή μήνα συρρικνώθηκε η ισπανική βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο, ένδειξη ότι η κυβέρνηση της Μαδρίτης θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο από τους εμπορικούς εταίρους της για να βγει από την ύφεση. Λεπτομερέστερα, η παραγωγή των εργοστασίων, των διυλιστηρίων και των ορυχείων μειώθηκε τον Ιούλιο κατά 17,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, η ισπανική οικονομία είχε παρουσιάσει πτώση για πέμπτο συνεχές τρίμηνο.

Ανοδος 0,9% της μεταποίησης

Αμυδρή ελπίδα φωτός στο οικονομικό περιβάλλον της Βρετανίας θεωρείται η ελαφρά άνοδος της παραγωγής του μεταποιητικού τομέα της χώρας, κατά 0,9% τον περασμένο Ιούλιο, σε σχέση με τον Ιούνιο. Εμπειρογνώμονες εκλαμβάνουν το γεγονός ως καλό οιωνό στις προσπάθειες που καταβάλλει η Βρετανία να αντιμετωπίσει ποικίλα οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Η άνοδος της παραγωγής του μεταποιητικού τομέα της Βρετανίας, τον Ιούνιο, περιορίζει το ετήσιο ποσοστό πτώσης στο 10,1%, σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία. Εμπειρογνώμονες ανέμεναν ότι η παραγωγή του μεταποιητικού τομέα τον Ιούλιο θα παρουσίαζε μικρότερη άνοδο, της τάξης του 0,4%. Η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία σημείωσε άνοδο τον Ιούλιο κατά 0,5%.

Συγχώνευση T-Mobile και Orange στη Βρετανία

Οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom και France Telecom ανακοίνωσαν ότι θα συγχωνεύσουν τους κλάδους των θυγατρικών τους στη Βρετανία (T-Mobile UK και Orange UK) αντίστοιχα, προκειμένου να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη χώρα. Σύμφωνα με την Deutsche Telekom, οι δύο επιχειρήσεις βρίσκονται σε φάση διαπραγματεύσεων, με στόχο τη δημιουργία κοινής εταιρείας στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, στην αμοιβαία εταιρική βάση του 50%. Είχαν προηγηθεί πληροφορίες ότι η ισπανική Τelefonica, η οποία ελέγχει την Ο2, που κυριαρχεί στην κινητή τηλεφωνία στη Βρετανία, και ο όμιλος Vodafone είχαν υποβάλει επισήμως προτάσεις για την εξαγορά της T-Mobile, αντί 4 δισ. στερλινών.

Εξαγορά του οίκου μόδας Aquascutum από τη Jaeger

Δύο από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα εμπορικά σήματα της Βρετανίας στον κλάδο τη υψηλής ραπτικής, Jaeger και Aquascutum, βρίσκονται από χθες υπό την ίδια σκέπη. Ο Χάρολντ Τίλμαν, πρόεδρος και πλειοψηφών μέτοχος της Jaeger, η οποία έχει ιστορία 125 ετών στον κλάδο των προϊόντων πολυτελείας, και η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Μπελίντα Ερλ ανακοίνωσαν την εξαγορά της Aquascutum, του ιστορικού, πλην ζημιογόνου, βρετανικού οίκου μόδας, από την ιαπωνική Renown. Οπως τόνισαν, σκοπεύουν να επεκτείνουν την παρουσία του στη Βρετανία, αλλά και στο εξωτερικό.

Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων για το μέλλον της Οpel

Το διοικητικό συμβούλιο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors ξεκίνησε εκ νέου χθες διήμερες συζητήσεις με επιχειρηματικά στελέχη και πολιτικούς στη Γερμανία, προκειμένου να αποφασίσει το μέλλον της θυγατρικής της Opel. Η γερμανική πλευρά ενδιαφέρεται για την εξεύρεση ευνοϊκής λύσης, ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Opel. Η Οpel απασχολεί στη Γερμανία 25.000 άτομα, ή περίπου το ήμισυ του εργατικού δυναμικού της GM στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή