H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διχασμός του G20 να συμφωνήσει σε μια κοινή στρατηγική εξόδου από την κρίση και οι κινήσεις «απαξίωσης» του δολαρίου ως κυρίαρχου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος εκ μέρους της Κίνας, πυροδότησαν σκηνές μαζικής φυγής από το δολάριο προς τα θεωρούμενα νομίσματα «ασφαλούς καταφυγίου» και τον χρυσό. Η φυγή των κεφαλαίων από το δολάριο πήρε διαστάσεις κατακόρυφης πτώσης του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ, που σημείωσε μεγάλη ημερήσια άνοδο στα 1,4535 δολ. ανά ευρώ. Επίσης, το δολάριο κατρακύλησε στα 92,04 γιεν και στα 1,0433 ελβετικά φράγκα. Παράλληλα, το ξέσπασμα αγοραστικού «πυρετού» για τον χρυσό συνεχίστηκε και χθες ωθώντας τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου άνω των 1.000 δολ., στα 1.007,45 δολ. την ουγγιά στην spot αγορά της Νέας Υόρκης.

Τους γνώριμους κραδασμούς κατά του δολαρίου με κύμα πωλήσεων δολαρίων, πυροδότησε χθες ο νέος σοβαρός εκβιασμός από το Πεκίνο, που αποφάσισε την έκδοση ομολόγων σε γουάν που θα διαθέσει στο Χονγκ Κονγκ. Θα εκδοθούν ομόλογα αξίας 6 δισ. γουάν (ισοδύναμης αξίας σε 879 δισ. δολαρίων), με στόχο φυσικά την αναθέρμανση του μείζονος θέματος της αναδιάρθρωσης των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Κίνας.

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας εκτοξεύθηκαν κατά 178,3 δισ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του έτους, και ώθησαν το σύνολο πάνω από το ορόσημο των 2 τρισ. δολ. -σε ιστορικά επίπεδα όλων των εποχών ανά την υφήλιο- στα 2.132 δισ. δολ. Η συσσώρευση αυτή από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δολαριακών διαθεσίμων σε ποσότητες-ρεκόρ, αποσταθεροποιεί πρωτίστως το δολάριο. Η χτεσινή πτώση του δολαρίου ήταν σημαντικά κρίσιμη έναντι όλων των νομισμάτων.

Η σοβαροφανής πρόταση του διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Ζου Χσιαοτσουάν, για τη δημιουργία νέου παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, το οποίο θα αντικαταστήσει το αμερικανικό δολάριο, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διαρκώς παίρνει νέες διαστάσεις. O Κινέζος κεντρικός τραπεζίτης έχει προτείνει το δολάριο να αντικατασταθεί από το SDR (Special Drawing Right), ένα σύνθετο νόμισμα που θεσπίστηκε το 1969 από το ΔΝΤ ως μονάδα συναλλαγής μεταξύ των χωρών-μελών.

Η πολιτικά επίμαχη σχέση της σύνδεσης της ισοτιμίας δολαρίου-γουάν συγκλονίζει την Αμερική. Οι διογκούμενες ανησυχίες από τα προβλήματα της σύνδεσης αυτής έχουν θορυβήσει έντονα τον Λευκό Οίκο. Η ουσιαστική απραξία της Κίνας καταγγέλλεται έντονα και η κυβέρνηση Ομπάμα θα αντιμετωπίσει τον ασφυκτικό εκβιασμό του Αμερικανικού Κογκρέσου πως δεν πιέζει αποφασιστικά το Πεκίνο να προχωρήσει σε μια «δεύτερη» ανατίμηση του γουάν έναντι του δολαρίου. Οσοι Αμερικανοί ήλπιζαν ότι η Κίνα θα φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της ότι θα επιτρέψει κάποτε την πλήρη «απελευθέρωση» στη διακύμανση των δύο νομισμάτων, διαψεύδονται οικτρά.

Ηδη ο πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο απαίτησε να «εγγυηθούν οι ΗΠΑ την ασφάλεια των κινεζικών επενδύσεων στα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, αξίας 1 τρισ. δολαρίων». «Εχουμε δανείσει πολλά χρήματα στις ΗΠΑ» δήλωσε τότε ο Κινέζος πρωθυπουργός. Πάντως, ουδείς έχει τολμήσει να εγείρει θέμα αξιοπιστίας των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Αλλωστε ουδείς τους έχει υποχρεώσει να επενδύουν στα αμερικανικά ομόλογα. Και οπωσδήποτε τους συμφέρει καθώς ξεπλένουν τα δολάρια που μαζεύουν από τη χειραγώγηση του υποτιμημένου γουάν έναντι του δολαρίου. H ετήσια έκθεση για την καθαρή επενδυτική θέση των ΗΠΑ αποτελεί ένα σημαντικά κρίσιμο οικονομικό στοιχείο, που έχει πυροδοτήσει βαθιά ανησυχία στην Ουάσιγκτον. Οι… συμπαθείς Κεντρικές Τράπεζες της Κίνας, της Ιαπωνίας και των Εμιράτων του Κόλπου, έχουν επενδύσει αστρονομικά ποσά σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή