Βραδεία θα είναι η ανάκαμψη, αλλά καλύτερη από το 1930

Βραδεία θα είναι η ανάκαμψη, αλλά καλύτερη από το 1930

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φόβοι για την εμφάνιση μιας νέας Μεγάλης Υφεσης, παρά το γεγονός ότι ήταν πραγματικοί μετά τη χρεοκοπία της LehmaBrothers πέρυσι, έχουν κοπάσει καθώς η διεθνής οικονομία αναδύεται από το βάθος της οικονομικής ύφεσης χάρη στη μαζική κρατική παρέμβαση.

Αυτό που συνέβη ήταν τρομερό. Ομως, οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι η οικονομία βρίσκεται εκ νέου σε αναπτυξιακό στάδιο, μετά την καταχώριση της σύγχρονης οικονομικής πτώσης στα κατάστιχα των ρεκόρ, ως τη χειρότερη ύφεση από την περίοδο του 1923-33.

Οι διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές εμφανίζουν ξανά σημεία ζωής, οι τακτικές επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν σταθεροποίηση ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, και το γεγονός δίνει ώθηση στις χρηματαγορές. Πρόσφατες προβλέψεις του Οργανισμού Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανέφεραν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας πλησιάζει στο τέλος της.

Η οικονομία ανακάμπτει χάρη στα τρισεκατομμύρια δολάρια που διέθεσαν οι κεντρικές τράπεζες και στην κρατική παρέμβαση.

Η νέα πρόκληση αφορά στο πότε και στο πόσο γρήγορα θα αποσυρθούν τα δημοσιονομικά και οικονομικά προγράμματα βοήθειας χωρίς να προκληθεί υποτροπή ή χωρίς την εμφάνιση υψηλών ποσοστών πληθωρισμού.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών του G20 συμφώνησαν ότι δεν είναι τώρα ο κατάλληλος χρόνος για την απόσυρση των πακέτων στήριξης, που ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ για τον τρέχον έτος και στο 1,6% για το 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η διεθνής οικονομία υπέφερε από το «πάγωμα» των πιστώσεων που είχε αίτιά του την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς. Η χρεοκοπία της LehmaBrothers προκάλεσε μια βαθύτερη οικονομική κρίση, με συνέπεια την προσωρινή παραλυσία των αγορών.

Ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, είχε δηλώσει σχετικά ότι «οι αγορές είχαν υποστεί σοκ αναφυλαξίας».

Επί ένα χρόνο, και ενώ οι εμπειρογνώμονες διχάζονται ως προς τους κινδύνους της υποτροπής που ελλοχεύουν, η χειρότερη φάση της κρίσης έχει περάσει, όπως αποδεικνύεται και από το διεθνές εμπόριο και τη βιομηχανική δραστηριότητα.

Ο διεθνής δείκτης MSCI έχει ανακάμψει από τον περασμένο Μάρτιο και ανέκτησε τα δύο τρίτα σε σχέση με τις απώλειες που είχε σημειώσει μετά τη χρεοκοπία της LehmaBrothers, στις 15 Σεπτεμβρίου, πέρυσι.

Ο οικονομολόγος Ρόμπερτ Σίλερ του πανεπιστημίου του Yale, σε άρθρο του στους New York Times στα τέλη Αυγούστου, εκτιμούσε πως η ανανέωση της εμπιστοσύνης έχει τώρα καταστεί μεταδοτική. Στην πραγματικότητα, τα διεθνή στατιστικά στοιχεία είναι κάπως δύσκολο να συγκεντρωθούν. Ομως, σύμφωνα με το Dutch Bureau for Economic Policy Analysis, το οποίο συλλέγει στοιχεία από 70 χώρες, η διεθνής βιομηχανική παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 2% σε σχέση με το Μάιο, με το υψηλότερο μηνιαίο ποσοστό από το 1991. Ο όγκος του διεθνούς εμπορίου παρουσίαζε αύξηση 2,5% τον περασμένο Ιούνιο, που θεωρείται και το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2008, αναφέρει το Dutch Bureau for Economic Policy Analysis. Οπως συνοψίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, «η ανάκαμψη ενδεχομένως να είναι σχετικά αργή, αλλά ακόμη και αυτό συνιστά πολύ καλύτερη επίδοση απ’ ό, τι συνέβη τη δεκαετία του 1930».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή