Στο Ντιτρόιτ κρίνεται το μέλλον της Opel

Στο Ντιτρόιτ κρίνεται το μέλλον της Opel

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της General Motors βρίσκονταν οι εργαζόμενοι της Opel και η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, χθες, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές. Εκπρόσωπος του συνδικάτου IG Metall δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στα γερμανικά εργοστάσια της Opel σχεδιάζουν διαμαρτυρία για τις 11 Σεπτεμβρίου, αν η GM δεν επιλέξει ως αγοράστρια της γερμανικής μονάδας της την καναδική κατασκευάστρια ανταλλακτικών Μagna.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ελάχιστα είχε να αποκαλύψει για τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης στο Ντιτρόιτ, παρότι κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία δήλωναν ότι εξετάζονται τέσσερα σενάρια για το μέλλον της γερμανικής μονάδας της. Μεταξύ αυτών, να κρατήσει την Opel η ίδια η GM ή να της επιτρέψει να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών της.

Επίσημη ανακοίνωση πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα, Πέμπτη. Οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το συμβούλιο στο οποίο έχει ανατεθεί η διαχείριση της γερμανικής εταιρείας. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν ανέμεναν ούτε αυτή τη φορά να ληφθεί απόφαση.

Οπως, πάντως, δήλωσε σε συνέντευξή του στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ, η γερμανική κυβέρνηση περιμένει από την GM να επιστρέψει το δάνειο του 1,5 δισ. ευρώ που της δόθηκε για να βοηθήσει την Opel, αν η αμερικανική εταιρεία αποφασίσει να την κρατήσει. Σύμφωνα με τον κ. Στάινμπρουκ, η Γερμανία είχε συνδέσει την οικονομική στήριξη της Opel με την προσφορά εξαγοράς της Magna. «Μένει να δούμε», τόνισε ο υπουργός, πόσα χρήματα είναι έτοιμη να διαθέσει η ίδια η GM για τη διάσωση της Opel, αν τη διατηρήσει στην κατοχή της. Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ που σχεδίαζε η γερμανική κυβέρνηση να προσθέσει στο δάνειο δεν θα δοθούν αν υπάρχει «σχέδιο κλεισίματος στη Γερμανία». Στο ζήτημα του 1,5 δισ. έσπευσε να απαντήσει η GM, εκπρόσωπος της οποίας τόνισε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να την υποχρεώσει να εξοφλήσει πρόωρα το δάνειο, έστω και αν το διοικητικό συμβούλιο απορρίψει την πρόταση εξαγοράς της Magna. Το δάνειο εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή