Σύσταση «κακής τράπεζας» στην Ιρλανδία

Σύσταση «κακής τράπεζας» στην Ιρλανδία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας υπέγραψε το νομοσχέδιο που προβλέπει τη μεταφορά επισφαλών δανείων στην Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Τίτλων (NAMA), θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο που είναι γνωστότερο ως «κακή τράπεζα». Η πρόθεση του κυβερνητικού προγράμματος είναι η στήριξη της εξασθενημένης αγοράς ακινήτων με έναν τρόπο που θα επιτρέψει στις τράπεζες της χώρας να ξαναρχίσουν τον δανεισμό. Ωστόσο υπήρξαν κάποιες πολιτικές αντιδράσεις που πιθανότατα να αποδυναμώσουν ή και να εκτροχιάσουν το κυβερνητικό σχέδιο. Το Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα τις συζητήσεις σχετικά με το πρόγραμμα μεταφοράς επισφαλών δανείων, η λογιστική αξία των οποίων ανέρχεται μέχρι και τα 90 δισ. ευρώ, από τις τράπεζες, μια πρωτοβουλία που αναμένεται να αυξήσει την κρατική ιδιοκτησία στον συγκεκριμένο τομέα. Το σχέδιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα αγοράσει στεγαστικά δάνεια με έκπτωση και θα τα διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να καταφέρει τουλάχιστον να ισοσκελίσει οικονομικά, εκείνη και κατ’ επέκταση οι Ιρλανδοί φορολογούμενοι, μέσα στην επόμενη δεκαετία. Σε αντάλλαγμα, οι τράπεζες αναμένεται να ξαναρχίσουν να δανείζουν με κρατικά κεφάλαια.

Ωστόσο, το «νεαρό» μέλος της κυβέρνησης, το κόμμα των Πρασίνων, του οποίου η υποστήριξη είναι απαραίτητη για το πέρασμα του νομοσχεδίου ΝΑΜΑ, ζήτησε την απομάκρυνση ορισμένων διευθυντών τραπεζών στο διάστημα των επόμενων δύο χρόνων, με αντάλλαγμα τη στήριξη του νομοσχεδίου. «Υπάρχει μια δημόσια αδιαλλαξία ότι ορισμένα από τα άτομα που συμμετείχαν στις κακές αποφάσεις, που φέρανε τις τράπεζες στην τωρινή κατάσταση, παραμένουν ακόμη στη θέση τους», υποστηρίζει ο πρόεδρος των Πρασίνων Νταν Μπόιλ. Στο στόχαστρο έχουν τεθεί δέκα διευθυντές της Τράπεζας της Ιρλανδίας, οκτώ της Allied Irish Banks και μερικοί από άλλα τραπεζικά ιδρύματα. Μια σειρά σκανδάλων γύρω από την κρατικοποιημένη πλέον Anglo Irish Bank, καθώς και οι αυξανόμενες δανειακές ζημίες από τη βουτιά της αγοράς ακινήτων, έχουν ήδη οδηγήσει στην αποχώρηση ανώτατων στελεχών στους περισσότερους τραπεζικούς οργανισμούς της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Irish Times», η κυβέρνηση φιλοδοξεί να πληρώσει τα στοιχεία του NAMA με δύο τύπους ομολόγων, συμπεριλαμβανομένου και ενός ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης που θα αποπληρωθεί μόνον εφόσον η NAMA παράγει κέρδη. Η ένωση τραπεζικών υπαλλήλων Ιρλανδίας, που εκπροσωπεί 23.000 εργαζόμενους, εξέφρασε χτες την υποστήριξή της για το προτεινόμενο νομοσχέδιο και προσφέρθηκε να ασκήσει πίεση στα κόμματα, κάποια εκ των οποίων θα προτιμούσαν ευρύτατη κρατικοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή