Αργεί η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας

Αργεί η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μελανό σημείο της αμερικανικής οικονομίας, η αγορά στεγαστικής πίστης, δεν φαίνεται να βελτιώνεται στο εγγύς μέλλον, εγείροντας ερωτήματα και για την πορεία της κατανάλωσης. Με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Ιουλίου «φλέρταρε» η έναρξη διαδικασιών κατάσχεσης τον Αύγουστο, ενώ οι προοπτικές μέσα στο 2010 διαφαίνονται χλωμές, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Realty Trac. Απαισιόδοξα ήταν, επίσης, τα στοιχεία της Fed για την αγορά καταναλωτικής πίστης, καθώς έδειξαν πτώση των δανείων στο ρεκόρ των 21,6 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο. Τα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης του κόσμου, στηρίζονται στην κατανάλωση, έναν τομέα που εάν παραμείνει αδύναμος στην εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων, δεν θα μπορέσει να επεκταθεί πιστωτικά σε νέες «περιπέτειες».

Ακόμη και τα νοικοκυριά που δεν διατρέχουν κίνδυνο κατάσχεσης παραμένουν συντηρητικά στις δαπάνες τους, εν γένει. Πνοή αισιοδοξίας αποτέλεσε η μηνιαία αύξηση των εισαγωγών κατά 16,3% τον Ιούλιο, η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, λόγω εν μέρει της προτίμησης των καταναλωτών στις ξένες μάρκες αυτοκινήτων.

Ωστόσο, η κατάσταση στην αγορά στεγαστικής πίστης, που αποτέλεσε και την πηγή της διετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, παραμένει ανησυχητική. «Δεν θεωρώ ότι μετά την εκτόνωση των κατασχέσεων το 2010 θα γνωρίσουμε το 2011 την υπέροχη χώρα του Οζ. Ούτε μια γρήγορη ανάκαμψη είναι πιθανό σενάριο», δήλωσε ο Ρικ Σάργκα, υποδιευθυντής της Realty Trac. Ενα στα 357 νοικοκυριά έλαβαν τραπεζικά έγγραφα κατασχέσεως τον Αύγουστο. Φέτος, εκτιμάται ότι 3,4 εκατομμύρια Αμερικανοί θα αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο, σε σχέση με 2,3 εκατ. πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή