Νέες ενδείξεις ανάκαμψης «βλέπουν» ΔΝΤ και ΟΟΣΑ

Νέες ενδείξεις ανάκαμψης «βλέπουν» ΔΝΤ και ΟΟΣΑ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύονται την τελευταία εβδομάδα τα θετικά σημάδια υπέρ της ανάκαμψης, με τους διεθνείς οργανισμούς ΟΟΣΑ και ΔΝΤ να προχωρούν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους προς το πάνω. Τα σχόλια του διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν ότι η παγκόσμια οικονομία θα ξεκινήσει την ανάκαμψή της ένα τρίμηνο νωρίτερα απ’ ό, τι προβλεπόταν αρχικά ήρθε να διαδεχθεί η ενθαρρυντική έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάκαμψης (ΟΟΣΑ) σχετικά με την πορεία των χωρών-μελών.

«Εδώ κι ένα χρόνο συζητάμε ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει πιθανότατα στο πρώτο μισό του 2010. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί ένα τρίμηνο νωρίτερα», αναφέρει ο κ. Στρος-Καν. «Βλέπουμε το τέλος του τούνελ, ωστόσο, παραμένουμε ακόμα σε κρίση, διότι το αληθινό πρόβλημα είναι οι κοινωνικές επιπτώσεις, όπως η ανεργία, που θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα», συμπληρώνει.

Εκτός αυτού, στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, οι σύνθετοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας (CLI) του Ιουλίου 2009 δείχνουν ισχυρά σημάδια ανάκαμψης στην πλειοψηφία των οικονομιών του Οργανισμού. Ο συγκεκριμένος δείκτης παρέχει πρόωρες ενδείξεις για πιθανά σημεία μεταστροφής στους επιχειρηματικούς κύκλους, δηλαδή τις διακυμάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας γύρω γύρω από τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι ενδείξεις ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές για τις επτά βασικές οικονομίες του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων Γαλλίας, Ιταλίας, Κίνας, Ινδίας και Ρωσίας. Στην ευρύτερη περιοχή του ΟΟΣΑ, σημειώθηκε άνοδος 1,5 μονάδας από τον Ιούνιο. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι ήταν κατά 1,9 μονάδες χαμηλότερα. Ο δείκτης CLI των ΗΠΑ ενισχύθηκε 1,6 μονάδες, ωστόσο, παρέμεινε 4,3 μονάδες χαμηλότερα από τον Ιούλιο του 2008. Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης ήταν βελτιωμένος κατά 1,9 και 1,4 μονάδες από τον Ιούνιο και τον περασμένο Ιούλιο αντιστοίχως.

Στην Κίνα, ο δείκτης κέρδισε 1,5 μονάδα αλλά παρέμεινε 0,7 της μονάδας χαμηλότερα από πέρυσι. Παράλληλα, την Παρασκευή ανακοινώθηκε η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης για τον μήνα Αύγουστο της κινεζικής βιομηχανικής παραγωγής κατά 12,3%, των λιανικών πωλήσεων κατά 15,4%, ενώ οι εξαγωγές και εισαγωγές υποχώρησαν κατά 23,4% και 17% αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή