Στην Ε.Ε. η εξαγορά της Sun Microsystems

Στην Ε.Ε. η εξαγορά της Sun Microsystems

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι οπαδοί της πολιτικής ανταγωνισμού περίμεναν πως την επόμενη αντιμονοπωλιακή κίνηση θα την έκανε η Ουάσιγκτον. Ωστόσο, στις 3 Σεπτεμβρίου, την πρόλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι κυνηγοί μονοπωλίων της Ευρώπης ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν την προτεινόμενη εξαγορά της εταιρείας υπολογιστών Sun Microsystems από τη δεύτερη στον κόσμο εταιρεία λογισμικού, την Oracle, αντί 7,4 δισ. δολαρίων. Μήπως οδεύουμε προς μια ακόμη διατλαντική διένεξη ανάλογη εκείνης του 2001, με αντικείμενο την επιδίωξη των General Electric και Honeywell να συγχωνευθούν;

Σαφώς, υπάρχουν αναλογίες. Οι δύο εταιρείες έχουν την έδρα τους στην Αμερική. Και όπως ακριβώς το 2001, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη εγκρίνει τη συμφωνία από τις 20 Αυγούστου. Οι Βρυξέλλες, όμως, έχουν δική τους άποψη. Εκφράζουν φόβους πως η συγχώνευση θα περιορίσει τον ανταγωνισμό στην αγορά βάσεων δεδομένων για επιχειρήσεις. Η Oracle είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στην παροχή λογισμικού για τέτοιες βάσεις δεδομένων, με μερίδιο αγοράς που εγγίζει το 50%. Η Sun ελέγχει το MySQL, το πλέον δημοφιλές λογισμικό βάσης δεδομένων, που ήδη ανταγωνίζεται τα προϊόντα της Oracle και μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή στο μέλλον. Η επίτροπος Ανταγωνισμού, Νέλι Κρους, εξέφρασε «έντονη ανησυχία» πως η συμφωνία θα περιορίσει τις επιλογές των καταναλωτών και θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών.

Εδώ, τελειώνουν οι αναλογίες. Στην περίπτωση των GE και Honeywell, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέκρινε τη συλλογιστική της Επιτροπής, αλλά έκρινε έγκυρη την απόφασή της. Εκτοτε, οι Βρυξέλλες υιοθέτησαν νέες κατευθυντήριες γραμμές, με τις οποίες εμποδίζεται πιο δύσκολα μια συγχώνευση. Και μολονότι η Επιτροπή παρατείνει τις έρευνες επί μήνες, δεν είναι βέβαιο πως θα την εμποδίσει. Εξέτασε, άλλωστε, την υπόθεση δύο φορές προτού επιτρέψει στον κολοσσό του Διαδικτύου, την Google, να εξαγοράσει την online διαφημιστική DoubleClick το 2008.

Ισως οι Βρυξέλλες θέλουν απλώς να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες. Η Oracle ισχυρίζεται ότι τα κέρδη της MySQL είναι αμελητέα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου φθάνουν μόλις τα 17 εκατ. δολάρια ετησίως. Αν, λοιπόν, η Oracle κυριαρχήσει επί της MySQL, εταιρείες και χρήστες λογισμικού θα έχουν πάντα εναλλακτικές. Στο μεταξύ, η Sun παραμένει αδρανής και ενδέχεται να υπερκερασθεί από ανταγωνιστές όπως οι Dell και HP. Τα έσοδά της μειώθηκαν περισσότερο από 30% το β΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή