Η κρίση έφερε επιπλέον κέρδη 900 εκατ. ευρώ στην ΕΚΤ

Η κρίση έφερε επιπλέον κέρδη 900 εκατ. ευρώ στην ΕΚΤ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΚΤ έχει κερδίσει 900 εκατ. ευρώ επιπλέον από τον δανεισμό προς τις τράπεζες λόγω της κρίσης, υπολογίζει η Goldman Sachs, και εκτιμά πως θα μπορούσε να κερδίσει ακόμα περισσότερα αν είχε καταφύγει σε περισσότερα μη συμβατικά μέτρα, όπως αγορές ομολόγων. Σχεδόν 300 εκατ. ευρώ εκ του συνόλου των κερδών έχουν δημιουργηθεί από τον Ιούνιο και έπειτα, όταν η ΕΚΤ προχώρησε σε παροχή μονοετών δανείων ύψους 442 δισ. ευρώ, στη μεγαλύτερη επιχείρηση παροχής ρευστότητας στην ιστορία της. Τα επιπλέον κέρδη της ΕΚΤ είναι αντίστοιχου επιπέδου με τα κέρδη που παράγει από τις συνήθεις λειτουργίες στη διατραπεζική αγορά. Παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο που χρεώνει σήμερα η ΕΚΤ, της τάξεως του 1%, είναι το χαμηλότερο στα 11 χρόνια ιστορίας του οργανισμού, τα έσοδα «παραμένουν ικανοποιητικά λόγω της ποσότητας της ρευστότητας που εξακολουθούν να αντλούν οι τράπεζες», αναφέρει η οικονομολόγος στον ευρωπαϊκό βραχίονα της Goldman Sachs, Νατάσα Βάλα. Η απόφαση της ΕΚΤ να μην αποδυθεί σε μεγάλης κλίμακας αγορές χρηματιστηριακών προϊόντων και να μην αναλάβει ιδιαίτερο ρίσκο, την έχουν θέσει σε λιγότερη πίεση από άλλες κεντρικές τράπεζες, περιορίζοντας, όμως, και την κερδοφορία της από αυτές τις δραστηριότητες. Οπως ωστόσο επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές της ΕΚΤ, «δεν είναι στόχος μας να βγάλουμε λεφτά».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη της από το πρόγραμμα αγοράς 60 δισ. ευρώ σε καλυμμένα ομόλογα -χαμηλού κινδύνου στοιχεία που έχουν εκδοθεί από τράπεζες και υποστηριχτεί από δάνεια του δημόσιου τομέα και υποθήκες- μπορούν να επισκιαστούν από αντίστοιχα προγράμματα άλλων κεντρικών τραπεζών, τα οποία περιλαμβάνουν υψηλότερο κίνδυνο. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είχε κέρδη 14 δισ. δολαρίων από τα προγράμματα δανεισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς έδωσε περισσότερη έμφαση στην αγορά εμπορικού χρέους, υπολόγιζαν οι Financial Times τον περασμένο μήνα. Αντ’ αυτού, η ΕΚΤ δημιούργησε ευκαιρίες για κέρδη χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο, παρέχοντας φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες της Ευρωζώνης, που με τη σειρά τους την αξιοποίησαν για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων κρατικών ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων τίτλων των μικρότερων χωρών της Ευρωζώνης, και κάποιων χρηματιστηριακών προϊόντων υψηλότερου κινδύνου. Αυτά, με τη σειρά τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την άντληση νέων κεφαλαίων από την ΕΚΤ. Η ποσότητα κρατικών ομολόγων σε ευρώ που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες της Ευρωζώνης, έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 200 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή