Η σινοαμερικανική έριδα πίεσε τις αγορές

Η σινοαμερικανική έριδα πίεσε τις αγορές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλότερα ξεκίνησε η εβδομάδα στις χρηματιστηριακές αγορές εξαιτίας των ανησυχιών σχετικά με την εμπορική αψιμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Την προηγούμενη Παρασκευή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές ελαστικών από την Κίνα, οδηγώντας την ασιατική χώρα να καταθέσει καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ο δείκτης Dow Jones βρέθηκε να χάνει περισσότερους από 100 πόντους με την έναρξη της συνεδρίασης, ωστόσο κατάφερε να ανακάμψει κάπως στη συνέχεια, καθώς οι επενδυτές ξεπέρασαν την είδηση και προτίμησαν να κινηθούν με γνώμονα την τάση ανάληψης μεγαλύτερου κινδύνου, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές μετοχές να καταγράφουν αρκετές αυξομειώσεις.

Παράλληλα, η χθεσινή ομιλία του προέδρου Ομπάμα με αφορμή τη σημερινή «μαύρη επέτειο» ενός έτους από την κατάρρευση της Lehman Brothers, κατά την οποία προειδοποίησε τα αφεντικά της Wall Street για τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες, περιόρισαν τις επενδυτικές διαθέσεις. Ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε οριακά, κατά 0,1% στις 9.595 μονάδες. Οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq διαμορφώνονταν σε οριακά θετικό πρόσημο, καθώς κέρδιζαν γύρω στο 0,1%, στις 1.043 και 2.083 μονάδες αντιστοίχως.

Στην Ευρώπη, η ανοδική τάση των μετοχών των τροφίμων, καθώς και των «πιο αμυντικών» εταιρειών όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες και οι φαρμακευτικές μετοχές, δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις εξασθενημένες μετοχές των πετρελαϊκών, τραπεζικών μεταλλευτικών εταιρειών, βάζοντας τέλος στο σερί των έξι προηγούμενων θετικών συνεδριάσεων. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX έκλεισε κατά 0,07% χαμηλότερα στις 5.620 μονάδες, ενώ και στο Παρίσι, ο δείκτης CAC40 αποδυναμώθηκε 0,11%, στις 3.730 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Eurostoxx 50 έπεσε κατά 0,07% στις 2.829 μονάδες. Αντίθετα, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατάφερε να ανατρέψει το αρνητικό του ξεκίνημα και ενισχύθηκε κατά 0,15%, κλείνοντας στις 5.018 μονάδες – το υψηλότερο κλείσιμο από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Οι ενεργειακές μετοχές επλήγησαν με την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου κάτω από το επίπεδο των 69 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων του Σικάγου για την επιβολή ορίων στις υπάρχουσες μεγάλες θέσεις αύξησε την αβεβαιότητα και ενίσχυσε οριακά το δολάριο. Οι πετρελαϊκές BG Group, BP και Tullow Oil είδαν τις μετοχές τους να καταγράφουν πτώση από 0,1% έως 2,3%. Η πτώση των τιμών των βασικών μετάλλων, με το χαλκό να πέφτει σε χαμηλό εβδομάδας, οδήγησαν τις μετοχές των BHP Billiton και Rio Tinto σε πτώση έως 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή