Εν συντομια

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 8,5% η ανεργία στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ

Αμετάβλητο στο 8,5% παρέμεινε το επίπεδο ανεργίας τον Ιούλιο στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, ωστόσο υπολειπόταν 2,4 ποσοστιαίες μονάδες από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Στην Ευρωζώνη, η ανεργία έφτασε στο 9,5%, ποσοστό κατά 0,1% και 2% υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα και τον Ιούλιο του 2008, αντίστοιχα. Οσον αφορά την ανεργία στις ΗΠΑ, κυμάνθηκε στο 9,7% τον Αύγουστο, καταγράφοντας ανοδική πορεία 0,3% από τον Ιούλιο και 3,5% από τον Αύγουστο του 2008. Στη Γερμανία, η ανεργία παρέμεινε τον Ιούλιο στο επίπεδο του 7,7%, ενώ ενισχυόταν 0,5% από τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό ανεργίας για τον Μάιο σημείωσε ανοδική πορεία 0,2% σε σχέση με τον Απρίλιο και 2,4% από τον Μάιο 2008. Τον Ιούλιο στη Γαλλία, η ανεργία έφτασε στο 9,8%, καταγράφοντας άνοδο 0,2% από τον προηγούμενο μήνα και 2% από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης ανεργίας ανήλθε τον Ιούλιο στο 5,7%, ποσοστό κατά 0,3% και 1,7% υψηλότερο από τον Ιούνιο και Ιούλιο 2008 αντιστοίχως.

Ρωσία

Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 0,25% στο 10,5%, εξαιτίας της βραδείας ανάκαμψης της οικονομίας αλλά και της συστολής – ρεκόρ τριμήνου του ΑΕΠ, κατά 10,9%, της μεγαλύτερης χώρας παγκοσμίως σε εξαγωγές ενέργειας. Πρόκειται για την έκτη φορά από τις 24 Απριλίου που η κεντρική τράπεζα προβαίνει σε περιορισμό των βασικών επιτοκίων, με τον πρόεδρο Πούτιν να ζητάει από τις τράπεζες που έχουν λάβει κρατική στήριξη να επισπεύσουν την παροχή πιστώσεων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η οικονομία.

Κινητήρια δύναμη του εμπορίου η Κίνα

Την άποψη ότι το μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής εκτόνωσης της Κίνας πιθανότατα να αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από ενίσχυση του διαπεριφερειακού εμπορίου της Ασίας των πρόσφατων μηνών, εξέφρασαν σε κοινή έκθεσή τους οι διεθνείς οργανισμοί Παγκοσμίου Εμπορίου (ΠΟΕ), ΟΟΣΑ και Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD). Οι εμπορικές ροές έχουν ανακάμψει σε μεγαλύτερο βαθμό για ορισμένες ασιατικές οικονομίες σε σύγκριση με τις δυτικές ανεπτυγμένες οικονομίες, ανέφερε η έκθεση, συμπληρώνοντας ότι «το γεγονός ότι οι εισαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν δύο φορές ταχύτερα από ό, τι οι εξαγωγές της τον Ιούλιο, δείχνει ότι το δια-ασιατικό εμπόριο πιθανότατα να ευνοείται από το πακέτο τόνωσης της κινεζικής οικονομίας».

Την ιδιωτικοποίηση του BBC Worldwide εξετάζει το ΒΒC

Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC εξετάζει το ενδεχόμενο μερικής ιδιωτικοποίησης του εμπορικού βραχίονα της επιχείρησης, BBC Worldwide, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή, Μαρκ Τόμσον. Σε συνέντευξή του στην Guardian, ανέφερε ότι «εξετάζουν ευρύ φάσμα επιλογών», συμπεριλαμβανομένης της προσφοράς ποσοστού σε αντίπαλο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ή ακόμα και σε διεθνή εταίρο. Το περασμένο έτος, το εμπορικό τμήμα του BBC κατέγραψε έσοδα σχεδόν ενός δισ. στερλινών (1,135 δισ. ευρώ). Το BBC έχει επικριθεί για την απομάκρυνση από τον βασικό πυρήνα του, που δεν είναι άλλος από την παροχή περιεχομένου δημόσιας υπηρεσίας, προκειμένου να ανταγωνιστεί με ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο οργανισμός στοχεύει σε περιορισμό του προσωπικού του κατά 20% μέχρι το 2012.

H ΒΜW είναι «100% στον σωστό δρόμο», λέει ο επικεφαλής της

Αισιόδοξος για την υπέρβαση των στόχων μείωσης των δαπανών μέχρι το 2012 εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της BMW, Νόρμπερτ Ράιτχοφερ, ενώ παράλληλα τόνισε ότι τα νέα μοντέλα της μεγαλύτερης κατασκευάστριας πολυτελών αυτοκινήτων θα δώσουν μια «σημαντική ώθηση» στις πωλήσεις της εταιρείας. H ΒΜW είναι «100% στον σωστό δρόμο» για την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ το 2009 από τις προηγούμενες απολύσεις. «Θα ξεπεράσουμε ακόμα και τα αρχικά μας σχέδια» για μείωση των ετήσιων δαπανών μας κατά 6 δισ. ευρώ έως το 2012, τόνισε ο Ράιτχοφερ. Ο στόχος πενταετίας είχε ανακοινωθεί το 2007.

Απερρίφθη η συμβιβαστική λύση μεταξύ SEC – BofA για τα μπόνους

Απερρίφθη από δικαστήριο της Ν. Υόρκης συμβιβαστική λύση μεταξύ της επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC) και της Bank of America (BofA) για τα μπόνους ύψους 3,6 δισ. δολ. που παραχωρήθηκαν σε στελέχη της Merrill Lynch από την αμερικανική τράπεζα, και παρά τις ζημίες των 27,6 δισ. δολ. που παρουσίασε εν μέσω της βαθύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης μετά το κραχ του ’29. Ο δικαστής Τζεντ Ράκοφ αναφέρει στη 12σέλιδη απόφαση ότι οι μέτοχοι δεν θα πρέπει να επωμιστούν το κόστος των λαθών της διοίκησης της BofA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή