Δεν προτίθεται να αυξήσει τη φορολογία στα μεσαία εισοδήματα ο κ. Ομπάμα

Δεν προτίθεται να αυξήσει τη φορολογία στα μεσαία εισοδήματα ο κ. Ομπάμα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε την Τρίτη ότι παραμένει αποφασισμένος να μην αυξήσει τους φόρους εισοδήματος στα μεσαία εισοδήματα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να μειώσει το έλλειμμα που προβλέπεται να φτάσει στα 1,6 τρισ. δολάρια. «Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν ότι έχουμε μία μη βιώσιμη δημοσιονομική θέση. Πρέπει να φέρουμε αυτά τα ελλείμματα προς τα κάτω με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος ωστόσο συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα παραμένει αντίθετος σε μία γενική αύξηση της φορολογίας για άτομα που αμείβονται με λιγότερα από 250.000 δολάρια τον χρόνο. Αναφορικά με την έξοδο από την κρίση, δήλωσε ότι είναι ακόμα αρκετά νωρίς για να ξέρει πότε ακριβώς η κυβέρνηση θα επιτρέψει τη λήξη του προγράμματος έκτακτου δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (TARP). Οπως επίσης δεν γνωρίζει πότε η Ουάσιγκτον θα τερματίσει τη συμμετοχή της στις δύο μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας. Ο ίδιος, πάντως, εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί πιθανότατα μέσα στο επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τον κ. Γκάιτνερ, η κυβέρνηση έλαβε πολύ επιθετικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, χάρη στα οποία σήμερα η κατάσταση είναι δραματικά διαφορετική. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να υποστηρίξει ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού, ώστε να μην επαναληφθεί μία αντίστοιχη κρίση στο μέλλον», τόνισε. Προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της αλλαγής των κανόνων του χρηματοπιστωτικού παιχνιδιού, κινήθηκε άλλωστε στη προχθεσινή ομιλία του ο πρόεδρος Ομπάμα, με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» της κατάρρευσης της Lehman Brothers. Από την καρδιά της Wall Street στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος υπέδειξε στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στους νομοθέτες του Κογκρέσου να αποδεχθούν τις προτάσεις του για την αναμόρφωση των χρηματιστηριακών κανονισμών, ενώ παράλληλα πέρασε και ένα σαφές μήνυμα στα αφεντικά της Wall, ότι «δεν μπορούν να επαναλάβουν την ανάληψη κινδύνων χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες, και να περιμένουν ότι την επόμενη φορά, οι Αμερικανοί φορολογούμενοι θα είναι ξανά εκεί ώστε να ανακόψουν την πτώση τους».

Σύμφωνα με τους New York Times, η ομιλία του κ. Ομπάμα, όπως άλλωστε και αυτή στο Κογκρέσο για το υγειονομικό σύστημα την προηγούμενη εβδομάδα, είναι μέρος της προσπάθειας να τεθεί εκ νέου το σχέδιο Ομπάμα σε πολιτική τροχιά. Αλλά με τη Γερουσία να είναι απασχολημένη με το νομοσχέδιο υγειονομικής περίθαλψης και με τις έντονες αντιδράσεις που προκαλούν κεντρικές διατάξεις της μεταρρύθμισης της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο πρόεδρος αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια στην ουσία αλλά και στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει. Οπως τονίζει η εφημερίδα, το Κογκρέσο παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στον δεύτερο γύρο αναθεώρησης που θα δώσει στη Fed ενισχυμένες εξουσίες για την παρακολούθηση των αγορών για συστημικά προβλήματα. Αναφέρει δε χαρακτηριστικά τη δήλωση του Ρεπουμπλικανού Σπένσερ Μπάχους στο Κογκρέσο, ότι «το προφανές δίδαγμα από τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου 2008 είναι ότι χρειαζόμαστε έξυπνη ρύθμιση, και όχι περισσότερη ρύθμιση, όχι περισσότερη κρατική γραφειοκρατία και όχι περισσότερα κίνητρα για συμμετοχή σε επιβλαβείς επιχειρηματικές πρακτικές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή