Εμφύλιος στην Τράπεζα της Αγγλίας

Εμφύλιος στην Τράπεζα της Αγγλίας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ασύνετα και παράλογα» χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, τα σχόλια του πρώην μέλους του διοικητικού συμβουλίου της, Ντέιβιντ Μπλανσφλάουερ, ότι ο «άνθρωπος με τη σιδερένια γροθιά» υπήρξε ανίκανος να προβλέψει την ύφεση. Μια εβδομάδα μετά τη διατύπωση των σχολίων από τον κ. Μπλανσφλάουερ, η αντίδραση του κ. Κινγκ είναι η επόμενη κίνηση ενός πρωτοφανούς δημόσιου διαπληκτισμού στους κύκλους των χαρασσόντων τη νομισματική πολιτική.

Η επίθεση που ξεκίνησε ο κ. Μπλανσφλάουερ, ο οποίος αποχώρησε τον Μάιο από την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, συνίσταται στην κατηγορία ότι η εν λόγω «σιδερένια γροθιά» οδήγησε πέρυσι σε ένα επικίνδυνο «ομαδικό σκεπτικό», που επέτρεψε να διατηρηθούν τα επιτόκια πολύ υψηλά για πάρα πολύ καιρό. Επί σειρά ετών μοναδική φωνή που καλούσε για μείωση επιτοκίων, ο κ. Μπλανσφλάουερ αποκάλυψε ότι παρ’ ολίγον να παραιτηθεί μετά τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, τον Αύγουστο του 2008. Οταν ο ίδιος χαρακτήρισε «ευσεβείς πόθους» αυτές τις προβλέψεις σε συνέντευξή του, ο κ. Κινγκ του ζήτησε να παραιτηθεί.

Το σημείο στο οποίο στέκεται ιδιαίτερα ο κ. Μπλανσφλάουερ είναι πως η Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων προχώρησε σε επιθετική μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, όταν η ύφεση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, καθώς τα μέλη της συνέχιζαν ακόμα και τότε να ανησυχούν για τον πληθωρισμό. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η τριμηνιαία έκθεση της επιτροπής για τον πληθωρισμό δεν περιείχε καν τη λέξη «ύφεση»: διέβλεπε στασιμότητα στην οικονομία για το επόμενο έτος».

Ο ίδιος ο κ. Κινγκ αντιτάσσει στις επικρίσεις Μπλανσφλάουερ ότι «κάποιες κρίσεις για το πώς ελήφθησαν οι αποφάσεις σχετικά με συγκεκριμένα επιτόκια δεν συμπίπτουν με τις δικές μου αναμνήσεις». Πάντως, εξέφρασε χθες την εκτίμηση πως η βρετανική οικονομία αναδύεται βραδέως από την ύφεση. Εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός -ο οποίος υποχώρησε τον Αύγουστο στα χαμηλά περίπου μιας πενταετίας, στο 1,6%- είναι μάλλον απίθανο να αποτελέσει πρόβλημα βραχυπρόθεσμα. Ενόσω επανακάμπτει η αισιοδοξία για τη βρετανική οικονομία, με τα στοιχεία να καταδεικνύουν σταθεροποίηση της αγοράς κατοικίας, τόνωση της καταναλωτικής οικονομίας και ενδείξεις ζωής στον μεταποιητικό κλάδο, ο κ. Κινγκ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός μάλλον θα παραμείνει ευμετάβλητος κατά το ερχόμενο 12μηνο και μεσοπρόθεσμα χαμηλότερος από το στόχο του 2%.

Στη χθεσινή ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο κ. Κινγκ έκανε λόγο και για το ζήτημα της ενίσχυσης της τραπεζικής εποπτείας, τονίζοντας πως πέρα από «καλές προθέσεις», η ομάδα του G20 δεν έχει ακόμα αναλάβει δράση, ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της LehmaBrothers. Οπως τόνισε, επαναλαμβάνοντας σχόλια του υπουργού Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, οι τράπεζες θα χρειαστούν «πολύ μεγαλύτερη» κεφαλαιακή επάρκεια για να προστατευθούν από μελλοντικές κρίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή