Ο φόβος εκλείπει, οι αγορές ανεβαίνουν

Ο φόβος εκλείπει, οι αγορές ανεβαίνουν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη κινήθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες διεθνώς χθες, έναν χρόνο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, που σηματοδότησε την αρχή της χειρότερης ύφεσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα θετικά στοιχεία από τις ΗΠΑ για τις πωλήσεις λιανικής και τη μεταποίηση ενίσχυσαν τις ελπίδες για ταχεία οικονομική ανάκαμψη. Στην Ευρώπη, τα στοιχεία αυτά επισκίασαν τη μικρότερη έναντι της αναμενόμενης αύξηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, την οποία κατέδειξε ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου ZEW. Στην Ασία, η άνοδος στις μετοχές του κλάδου πρώτων υλών αντικατόπτρισε με τον χαρακτηριστικότερο τρόπο τη νεόκοπη αισιοδοξία. Και στις ΗΠΑ, τα ίδια στοιχεία ενίσχυσαν το κλίμα ανάτασης και ώθησαν τον δείκτη Standard & Poor’s 500 στα υψηλότερα επίπεδα από τις 6 του περυσινού Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 50 κατέγραψε χθες κέρδη της τάξης της μισής ποσοστιαίας μονάδας, με μεγάλο κερδισμένο τον κλάδο μεταλλευτικών, όπως οι Rio Tinto και Xstrata, τις τράπεζες και τις τηλεπικοινωνιακές. Από τους επιμέρους εθνικούς δείκτες, ο FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά 0,5%, ο CAC 40 του Παρισιού κατά 0,6% και ο DAX της Φρανκφούρτης κατά 0,2%.

Στην Ασία, ο δείκτης Nikkei 225 του Τόκιο έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,2%, ενώ ο Ηang Seng του Χονγκ Κονγκ με κέρδη 0,3%. Και στη Γουόλ Στριτ, ο S&P 500 συνέχιζε να καταγράφει κέρδη μετά την προχθεσινή αναρρίχησή του στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους. Αντίστοιχη ήταν η πορεία του Dow Jones. Στα ενθαρρυντικά της χθεσινής ημέρας για τη Γουόλ προστέθηκε η ανακοίνωση του μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ πως ήδη προχωρεί σε αγορές μετοχών, στις οποίες μάλιστα διοχετεύει «πολλά χρήματα». Σύμφωνα με τους αναλυτές, το «κύμα φόβου και αβεβαιότητας» που κυριάρχησε στις αγορές μετά τα περυσινά γεγονότα εκλείπει. «Ζήτημα είναι τώρα πότε θα αρθούν τα μέτρα στήριξης και πόσο ανθεκτικές θα αποδειχθούν τότε οι οικονομίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή