Εν συντομια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έξοδο της Ρωσίας από την ύφεση βλέπει ο Κουντρίν

Την πεποίθησή του ότι η Ρωσία βγαίνει «χωρίς καμία αμφιβολία» από την ύφεση ένα χρόνο μετά την έναρξη της κρίσης, που περιόρισε τη ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας και ανέδειξε τις διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας, εξέφρασε ο υπ. Οικονομικών της χώρας, Αλεξέι Κουντρίν. «Ο Ιούνιος ήταν ο πρώτος μήνας της ρωσικής εξόδου από την κρίση, ωστόσο η πλήρης έξοδος από την ύφεση θα συμβεί στο τρίτο τρίμηνο», ανέφερε ο υπουργός. Η Ρωσία δεν κατάφερε να εφαρμόσει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια των χρόνων οικονομικής άνθησης, και στη συνέχεια επηρεάστηκε πολύ περισσότερο από την κρίση από την πλειοψηφία των αναπτυσσόμενων χωρών. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 9,8% στο α΄ τρίμηνο του έτους και σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία κατέγραψε πτώση 10,9% στο β΄ τρίμηνο.

Αύξηση 2,7% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ τον Αύγουστο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, ύστερα από την πτώση τους κατά 0,2% τον Ιούλιο. Οι μεγαλύτερες του προσδοκωμένου πωλήσεις αυτοκινήτων, μέσω του προγράμματος επιδοτούμενης απόσυρσης, διαδραμάτισαν τον σημαντικότερο ρόλο στη συγκεκριμένη αύξηση, και αν εξαιρεθούν, η άνοδος περιορίζεται στο 0,6%.

Ανοδικά οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ

Η απότομη αύξηση του κόστους της ενέργειας αύξησε τις τιμές παραγωγού των ΗΠΑ κατά 1,7% τον Αύγουστο, οι οποίες πέρασαν σε θετικό πρόσημο. Η άνοδος του δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) ακολούθησε την πτώση του κατά 0,9% τον Ιούλιο, ωστόσο ο δείκτης υποχώρησε 4,3% σε σχέση με τον Αύγουστο 2008. Η μηνιαία άνοδος οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους ενέργειας από τον Νοέμβριο 2007, κατά 8%. Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν 0,4%. Αν εξαιρεθεί το κόστος ενέργειας – τροφίμων, η μηνιαία άνοδος των τιμών παραγωγού περιορίσθηκε στο 0,2%.

Η Intel κατηγορεί για λάθη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σοβαρά λάθη καταλογίζει η Intel Corp. στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκαλύπτουν δικαστικά έγγραφα που κατέθεσε η εταιρεία. Οι αρμόδιες αρχές της Ε. Ε. επέβαλαν στην Intel πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 1,06 δισ. ευρώ για κατάχρηση μονοπωλίου. Η Intel ζητάει την αντιστροφή της απόφασης ή τη μείωση του «εμφανώς δυσανάλογου» προστίμου, καθώς θεωρεί ότι η Ε. Ε. δεν παρείχε αρκετές αποδείξεις για να στηρίξει τις κατηγορίες της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή