«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν τη Ρωσία στον ΠΟΕ»

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν τη Ρωσία στον ΠΟΕ»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευθέως έβαλε χθες κατά των ΗΠΑ ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι εμποδίζει συστηματικά την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επιχείρησε να υποβαθμίσει το ενδεχόμενο νέου εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

«Αν δεν υπήρχε η υπερβολικά επιφυλακτική πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα της ένταξης της Ρωσίας στον ΠΟΕ, δηλαδή για να το πω ευθέως, αν οι ΗΠΑ δεν μας εμπόδιζαν, θα ήμασταν στον ΠΟΕ εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε επαρκώς απροκάλυπτα ο Ρώσος πρόεδρος. Οι διαπραγματεύσεις της Ρωσίας για την ένταξή της στον διεθνή οργανισμό άρχισαν το 1993, αλλά έχουν προσκρούσει σε σκοπέλους τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η Ρωσία να είναι σήμερα η μοναδική από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου που παραμένει εκτός ΠΟΕ. Πέρυσι, η Ουάσιγκτον επικαλέσθηκε τον πόλεμο της Ρωσίας με την φίλα προσκείμενη στις ΗΠΑ Γεωργία, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας που την κατηγόρησε για αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση του θέματος. Η ένταξη της Ρωσίας έχει προσκρούσει και σε διαφωνίες σχετικές με τους περιορισμούς που επιβάλλει στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων καθώς και με τη νομοθεσία της για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.

Τον Ιούνιο η Μόσχα αιφνιδίασε τον ΠΟΕ όταν ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα επιδιώξει την ένταξή της ως ενιαία οντότητα τελωνειακής ένωσης με τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν. Η Ουάσιγκτον έσπευσε τότε να χαρακτηρίσει «μη λειτουργικό» το σχήμα, που έδωσε έναυσμα για νέες φημολογίες πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε παρακάμψει τον Ρώσο πρόεδρο εξαιτίας των μεταξύ τους διαφωνιών. Προ ημερών, όμως, ο κ. Μεντβέντεφ το διέψευσε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως η απόφαση της Ρωσίας να προσεταιριστεί το Καζαχστάν και τη Λευκορωσία οφείλεται στο ότι «δεν μας εντάσσουν στον ΠΟΕ και μας αφήνουν να περιμένουμε στον διάδρομο».

Σε ό,τι αφορά τη νέα ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, παρουσιάζοντας την επιβολή των δασμών ως απόφαση της Ουάσιγκτον να καταδείξει πως οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Παράλληλα, πάντως, φάνηκε να τείνει έμμεσα χέρι συμφιλίωσης στο Πεκίνο, όταν παραδέχθηκε πως κατανοεί την ανησυχία του Πεκίνου, υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ έχουν εκτεταμένες οικονομικές σχέσεις με την Κίνα και δήλωσε βέβαιος πως μπορεί να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή