Ανοδικά, αλλά με αρνητικό πρόσημο 0,2%, ο πληθωρισμός στην Ε.Ε.

Ανοδικά, αλλά με αρνητικό πρόσημο 0,2%, ο πληθωρισμός στην Ε.Ε.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοδική τροχιά μετά πολλούς μήνες πτώσης επέστρεψε ο πληθωρισμός στην Ευρώπη, παραμένοντας ωστόσο σε αρνητικό έδαφος, για να διαμορφωθεί τον Αύγουστο στο -0,2% από -0,7% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε χθες η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Εurostat.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27», ο δείκτης επίσης επανήλθε ανοδικά, περνώντας στο 0,6% από 0,2% τον Ιούλιο και επίσης 0,6% τον Ιούνιο. Στην Ελλάδα, ο δείκτης διαμορφώθηκε σε 1% από 0,7% τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Η επάνοδος του πληθωρισμού δείχνει να επιβεβαιώνει και την αισιοδοξία των περισσοτέρων αναλυτών ότι ο κίνδυνος διολίσθησης της Ζώνης Ευρώ στον αποπληθωρισμό, με δραματικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία, είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού, με άλλα λόγια ο δείκτης χωρίς τα καύσιμα και τα τρόφιμα, παρέμεινε σταθερός στο 1,3%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση από τους επιμέρους δείκτες κατέγραψε η κατηγορία οινοπνευματωδών – προϊόντων καπνού με 4,5%, ενώ αντιθέτως σε αρνητικό πρόσημο παρέμειναν οι μεταφορές (-3,2%), η στέγη (-1,3%) και τα τρόφιμα (-1,2%).

Συνολικά, τη μεγαλύτερη αυξητική πίεση άσκησαν τα εστιατόρια και καφενεία που επιβάρυναν κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες τον δείκτη, τα προϊόντα καπνού (0,14 μονάδες) και τα ενοίκια (0,12 μονάδες), ενώ αντιθέτως αρνητική επίδραση είχαν τα πετρελαιοειδή: τα καύσιμα κίνησης (-0,67), το πετρέλαιο θέρμανσης (-0,35) και το φυσικό αέριο (-0,16).

Στην πληθωριστική κλίμακα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα με το 1% περνά στην τρίτη θέση, μετά τη Φινλανδία (1,3%) και τη Μάλτα (1%).

Εκτός Ευρωζώνης, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν μεγαλύτερες, αν και με σημεία εκτόνωσης, αρχής γενομένης από την Ουγγαρία (5%), τη Ρουμανία (4,9%) και την Πολωνία στο 4,3%.

Στο άλλο άκρο, βαθύτερα στον αρνητικό πληθωρισμό ήταν η Ιρλανδία με -2,4%, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία στο -1,2% και την Κύπρο στο -0,9%, ενώ εκτός Ζώνης Ευρώ, αρνητικό πρόσημο είχε μόνο η Εσθονία με -0,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή