Η Ε.Ε. θέλει «έξυπνες» ενεργειακά πόλεις

Η Ε.Ε. θέλει «έξυπνες» ενεργειακά πόλεις

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι πέντε ώς τριάντα πόλεις που θα δεχθούν να γίνουν οι πρωτοπόροι της «έξυπνης» ενέργειας αναζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της εκστρατείας ανάδειξης της Ευρώπης ως ηγέτιδας δύναμης στην πορεία προς την «πράσινη» τεχνολογία. Η προτεραιότητα αυτή είναι μια από τις πολλές στο πολυαναμενόμενο Στρατηγικό Σχέδιο Ενεργειακής Τεχνολογίας (SET-Plan), που θα δοθεί στη δημοσιότητα τον ερχόμενο μήνα. Σε αυτόν τον «αγώνα δρόμου», με στόχο να προωθήσει τη χρήση υψηλής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, η Ευρώπη φιλοδοξεί να δημιουργήσει «έξυπνες» πόλεις που, σε καθεστώς «μόνωσης», θα αντλούν ανανεώσιμη ενέργεια από τον ήλιο, τον άνεμο και τα δικά τους απόβλητα και θα τροφοδοτούν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τα μέσα μεταφοράς. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τραμ και λεωφορεία θα συνδυαστούν με νέας γενιάς κτίρια, ώστε οι «έξυπνες» πόλεις να αποτελέσουν έναν «πυρήνα» που σταδιακά θα επεκταθεί για να καλύψει την «ευρωπαϊκή πραγματικότητα». Ακόμα υπολογίζονται οι ακριβείς ανάγκες χρηματοδότησης και ο τρόπος κατανομής τους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Ηδη υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν δισεκατομμύρια ευρώ για έρευνες, ώστε η Ευρώπη να μη μείνει πίσω από τις ΗΠΑ, που διοχετεύει 777 εκατ. δολάρια για τον ίδιο σκοπό. Οπως επισημαίνεται από την Επιτροπή, «η βασική έρευνα υποχρηματοδοτείται επί σειρά ετών στην Ε.Ε.: πρέπει να δώσουμε κίνητρα στα καλύτερα μυαλά μας για να ωθήσουμε μπροστά τα όρια της επιστήμης». Το SET-Plan αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ θέτει συγκεκριμένους στόχους για την εκμετάλλευση και τη μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ενδεικτικά, φιλοδοξεί να καταστήσει την αιολική ενέργεια απολύτως ανταγωνιστική και ικανή να καλύπτει το 20% των αναγκών ηλεκτροδότησης της Ε.Ε. ώς το 2020, και το 30% ώς το 2030. Αντίστοιχα, το 2020, το 15% των ευρωπαϊκών αναγκών θα καλύπτεται από ηλιακή ενέργεια και τουλάχιστον το 14% από βιοενέργεια. Επίσης, προωθεί τη δημιουργία μιας νέας γενιάς πυρηνικών αντιδραστήρων, των οποίων η εκμετάλλευση θα μπορεί να αρχίσει το 2040, αλλά και τη δημιουργία, ώς το 2015, 12 πιλοτικών εργοστασίων δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Το σχέδιο προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες ζητούσαν να εγκαταλειφθούν πλήρως η πυρηνική ενέργεια και η χρήση λιθάνθρακα. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωθερμικής Ενέργειας εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο τονίζει ότι «μείγμα ανανεώσιμων πηγών δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη γεωθερμική ενέργεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή