Στις ΗΠΑ αναγγέλλουν το τέλος της κρίσης

Στις ΗΠΑ αναγγέλλουν το τέλος της κρίσης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ύψη ανήλθε η αισιοδοξία στις αγορές, ύστερα από τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, ότι «τεχνικά η ύφεση είναι πολύ πιθανόν να έχει φτάσει στο τέλος της», και τις δηλώσεις του διάσημου επενδυτή Ουόρεν Μπάφετ ότι αγοράζει μετοχές διότι πιστεύει πως δεν θα υπάρξει νέα υποχώρηση στην ύφεση. «Δεν ανακάμπτουμε, άλλα έχουμε σταματήσει να πέφτουμε», εκτίμησε χαρακτηριστικά ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Ουόρεν Μπάφετ.

Ωστόσο όπως προειδοποιεί από την πλευρά του ο κ. Μπερνάνκι, παρά την τεχνική έξοδο από την ύφεση, η αμερικανική «θα συνεχίσει να είναι μία πολύ αδύναμη οικονομία για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκουν την ασφάλεια αλλά και το καθεστώς εργασίας τους να μην είναι το επιθυμητό». Τον τελευταίο καιρό πάντως πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία ενισχύεται και ξεκινάει την έξοδό της από την κρίση. Ιδιαίτερα όσον αφορά το μεταποιητικό και στεγαστικό κλάδο, τα σημάδια βελτίωσης είναι εμφανή.

Παράλληλα ο δείκτης εμπιστοσύνης στην παγκόσμια οικονομία του πρακτορείου Bloomberg ανήλθε το Σεπτέμβριο στις 58,54 μονάδες, σε νέο υψηλό ρεκόρ, υποδεικνύοντας ότι η κρίση έχει παρέλθει. Ο δείκτης υπερέβη το επίπεδο των 50 μονάδων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, γεγονός που σημαίνει ότι οι αισιόδοξες απόψεις ξεπέρασαν τις απαισιόδοξες. Ανάλογες μετρήσεις εμπιστοσύνης στη Γαλλία και τη Γερμανία κατέγραψαν άλματα, μετά και την απροσδόκητη επιστροφή των οικονομιών τους σε ρυθμούς ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο.

«Το μόνο που μένει τώρα είναι να δούμε αν η αύξηση της εμπιστοσύνης θα ακολουθηθεί από βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bank Tokyo-Mitsubishi, Κρίστοφερ Ρούπκι, που συμμετείχε στην έρευνα. «Η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη», συμπλήρωσε. Στη συγκεκριμένη έρευνα, που διεξήχθη από τις 7 έως 11 Σεπτεμβρίου, συμμετείχαν 1.800 χρήστες του Βloomberg.

Ο κόσμος φαίνεται να εξέρχεται από τη βαθύτερη ύφεση, μετά από τη δεκαετία του ’30. Περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια διοχετεύτηκαν σε έργα υποδομών, φορολογικές ελαφρύνσεις, κρατικές δαπάνες και με τα επιτόκια να παραμένουν κοντά στο μηδέν. Ο ρυθμός ανάπτυξης, ωστόσο, πιθανότατα να μετριαστεί από το υψηλό επίπεδο ανεργίας, που σύμφωνα με προβλέψεις του Λευκού Οίκου θα ξεπεράσει το 10% την επόμενη χρονιά στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, μιλώντας σε εργοστάσιο της General Motors στο Οχάιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εκτίμησε ότι η αμερικανική οικονομία, όπως άλλωστε και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, επιστρέφει στην ανάπτυξη. Οπως πρόσθεσε ωστόσο ο ίδιος, «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας». Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος της FED, Αλαν Γκρίνσπαν, που προειδοποίησε για τον πιθανό κίνδυνο πληθωρισμού. «Αυτό που με ανησυχεί στις ΗΠΑ είναι η πολιτική, αν το Κογκρέσο θα αισθανθεί ουσιαστικά άνετα» με την απόσυρση των μέτρων της Fed, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή