Καλύτερη μεταχείριση των καταθετών θα ζητήσει η Ε. Ε.

Καλύτερη μεταχείριση των καταθετών θα ζητήσει η Ε. Ε.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τρόποι που χρεώνουν οι τράπεζες προμήθειες στους δικαιούχους λογαριασμών δεν είναι διαφανείς, σύμφωνα με πόρισμα έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα. Την επόμενη Τρίτη, η επίτροπος της Ε. Ε. για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, Μαγκλένα Κούνεβα, πρόκειται να ανακοινώσει ότι ο τρόπος που χρεώνουν οι τράπεζες προμήθειες κρύβει «δομές χρεώσεων» που δυσκολεύονται να κατανοήσουν οι δικαιούχοι τρεχούμενων, κυρίως, λογαριασμών. Ιδιαίτερα επικριτική στάση φαίνεται πως τηρείται για τις τράπεζες της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Περισσότερο «διαφανείς» ως προς τις χρεώσεις πελατών τους κρίνονται οι τράπεζες της Ολλανδίας.

Η Ελεν Κερνς, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι, σύμφωνα με την επικείμενη έκθεση, ορισμένες τράπεζες δεν έχουν συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της Ε. Ε. για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, γεγονός που θα οδηγήσει σε συστάσεις της επιτροπής για την ανάληψη μέτρων από τις αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών. Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο υιοθέτησης μιας πιο σκληρής στάσης και από την Επιτροπή, μέσα από αναθεώρηση της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά η κ. Κερνς διευκρίνισε ότι κάθε εκτίμηση είναι ακόμη πρώιμη.

Τα δικαιώματα των καταναλωτών στον τραπεζικό και τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο αποτελούν θέμα αιχμής εν μέσω της χειρότερης κρίσης του συστήματος μετά το Κραχ του ’29. Στις ΗΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να υποβάλει νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός, μια από τις κυρίαρχες προτάσεις του οποίου είναι η δημιουργία ειδικής Αρχής για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών στον κλάδο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του διεθνούς Τύπου, πρόκειται για μια προοπτική στην οποία αντιστέκονται παράγοντες του τραπεζικού κλάδου. Ορισμένοι έχουν προβάλει ως επιχείρημα ότι μεγαλύτερη σημασία δεν έχει η υιοθέτηση περισσότερων, αλλά αποτελεσματικότερων κανόνων λειτουργίας του κλάδου. Ακόμη και σε επίπεδο μετόχων, όμως, έχουν υπάρξει μεγάλες αντιδράσεις με αφορμή τη συμπεριφορά των τραπεζών μεσούσης της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή