Αμαθη σε ζημίες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένοι αναλυτές δυσφορούν με την «υπερευαισθησία» της Toyota μπροστά στην κρίση και τις επιπτώσεις που έχει αυτή στην εταιρεία. Μεταξύ τους, μειωμένη ζήτηση, υψηλές ζημίες και έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον. Οπως παρατηρούν, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία επωμίζεται τον αντίκτυπο της διεθνούς κρίσης. Το ιδιάζον χαρακτηριστικό, ωστόσο, της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι το πρωτοφανές της υπόθεσης: Η Toyota εμφανίζει κέρδη για πάμπολλα χρόνια, 71 για την ακρίβεια, και αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζει από απώλειες και περικοπές.

Το εργοστάσιο στην Καλιφόρνια, που αναγκάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας να κλείσει, ήταν λοιπόν μία δύσκολη απόφαση, ειδικά για τον Ακίο Τογιόντα, τον νέο επικεφαλής του ομίλου, ο οποίος στο παρελθόν είχε διοικήσει το εργοστάσιο. Πάντως, οι Καλιφορνέζοι εργαζόμενοι δεν προσδοκούσαν να συνταξιοδοτηθούν από την Toyota. Αντιθέτως, οι Ιάπωνες αυτό ακριβώς ελπίζουν. Ο ομφαλός της παραγωγής της εταιρείας στην Ιαπωνία βρίσκεται στην Τoγιότα Σίτι, στην πόλη της Toyota, η οποία συγκροτεί μία ολόκληρη κοινότητα. Η αυτοκινητοβιομηχανία ουδέποτε έκλεισε ιαπωνικό εργοστάσιο, ούτε αναγκάστηκε να απολύσει πλήρως απασχολούμενο προσωπικό.

Υπό το πρίσμα αυτό, η προσωρινή αναστολή παραγωγής σε μία από τις δύο γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο Τακακόκα είναι και πάλι πρωτοφανής κίνηση για την Toyota. Η κορυφαία εταιρεία είχε ξεχάσει, παρατηρούν αναλυτές, ότι η μεγάλη επέκταση φέρνει μεν υψηλά κέρδη σε καιρούς ανάπτυξης, αλλά και μεγάλους κινδύνους σε καιρούς κρίσης. Και βέβαια, ως η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως, τα αποτελέσματά της είναι στενά συνδεδεμένα με την πορεία της οικονομίας. Ωστόσο, όταν οι κρίσεις τελειώνουν, ο όγκος πωλήσεων αποκαθίσταται και οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες επεκτείνονται. Η Toyota τώρα αναδιπλώνεται, αλλά μήπως είναι κατάλληλη ώρα για αναδιάρθρωση και αντεπίθεση;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή