Διαφάνεια στην αγορά πετρελαίου ζητεί η Ευρωπαϊκή Ενωση

Διαφάνεια στην αγορά πετρελαίου ζητεί η Ευρωπαϊκή Ενωση

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα βήματα των ΗΠΑ κινήθηκε αυτή την εβδομάδα η Ευρώπη, καλώντας για τη λήψη μέτρων βελτίωσης της διαφάνειας στις αγορές πετρελαίου. Σχέδιο εγγράφου κατατέθηκε προς μελέτη στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενόψει της συνόδου κορυφής των G20 στο Πίτσμπουργκ, στις 24-25 του μήνα. Εκεί, σύμφωνα με το σχέδιο, θα πρέπει να υπάρξουν «δεσμεύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας με την αύξηση της διαφάνειας στην πετρελαϊκή αγορά και τη συγκράτηση της κερδοσκοπίας».

Τα ζητήματα της διαφάνειας και της κερδοσκοπίας έχουν τεθεί στο στόχαστρο των συζητήσεων στις προθεσμιακές αγορές πρώτων υλών, μετά το εξαετές ράλι που ώθησε πέρυσι τις τιμές του αργού σε πρωτοφανή ρεκόρ, κοντά στα 150 δολάρια το βαρέλι, και εκείνες των τροφίμων σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα. Οι ΗΠΑ καταβάλλουν ήδη προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας στη συλλογή εγχώριων στοιχείων και πληροφοριών για κερδοσκοπική δραστηριότητα στις επίσημες εβδομαδιαίες εκθέσεις της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων (CFTC). Η Ουάσιγκτον φέρεται, άλλωστε, να σχεδιάζει να καλέσει τους G20 να συμφωνήσουν σε αυστηρότερη εποπτεία των οργανωμένων (OTC) αγορών των χωρών-μελών.

Η CFTC και η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA) της Βρετανίας έχουν συμφωνήσει σε συνεργασία για τον στενότερο έλεγχο και τις εκατέρωθεν επισκέψεις σε αγορές πρώτων υλών. Πάντως, τα χρηματιστήρια μετάλλων και ενέργειας (LME και ICE, αντίστοιχα) του Λονδίνου, αμφότερα ελεγχόμενα από τη FSA, έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν σχέδια αλλαγής των κανόνων που διέπουν τις μεγάλες τοποθετήσεις.

Το σχέδιο της Ε.Ε. δεν κάνει αναφορά στο μέγεθος των τοποθετήσεων. Ζητεί, όμως, μέτρα όπως «η ανακοίνωση συνεκτικών στοιχείων για τις εγχώριες πετρελαϊκές αγορές» και -όπως οι ΗΠΑ- «εποπτεία των αγορών OTC ώστε να υπάρχει καλύτερη αντίληψη για τις δραστηριότητες των παικτών της αγοράς». Εν ολίγοις, θα πρέπει να υιοθετηθούν αυστηρά όρια στις τοποθετήσεις, τα οποία θα αποτρέπουν κερδοσκοπικές κινήσεις σε βασικά αγαθά όπως το πετρέλαιο και τα τρόφιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή