ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη δημοσιότητα από την Ε.Ε. το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Intel

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε χθες αποσπάσματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των εσωτερικών υπομνημάτων, τα οποία αποδεικνύουν ότι η αμερικανική επιχείρηση επεξεργαστών μνήμης Intel Corp., η μεγαλύτερη του κλάδου στον κόσμο, αθέτησε τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού για να προωθήσει τα προϊόντα της εις βάρος της ανταγωνίστριάς της Advanced Micro Devices Inc. (AMD).

H κίνηση της Κομισιόν αποσκοπεί στο να αιτιολογήσει και έμπρακτα το πρόστιμο των 1,06 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει στην Intel, τον περασμένο Μάιο, λόγω εκπτώσεων που παρείχε για την αγορά των επεξεργαστών μνήμης που κατασκευάζει προς τις εταιρείες ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell Inc., Ηewlett Packard Co. και Lenovo Group Ltd.

«Υπήρχαν κάποιες νύξεις ότι η απόφασή μας βασιζόταν σε υπόνοιες και όχι σε γεγονότα. Τώρα έχετε αποδείξεις», δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Τζόναθαν Τοντ. Οπως αποδεικνύεται από τα αποσπάσματα που δημοσιοποίησε χθες η Κομισιόν, η Intel είχε προειδοποιήσει την Dell από το 2003 ότι σε περίπτωση που αγόραζε επεξεργαστές μνήμης από την AMD, αυτό «θα επέσυρε αντίποινα, τα οποία θα είχαν αντίκτυπο σε όλες τις γραμμές των δραστηριοτήτων της». Η Ηewlett Packard είχε αναφέρει στην Κομισιόν ότι οι εκπτωτικές τιμές που ελάμβανε από την εταιρεία την περίοδο μεταξύ 2002 και 2005 ήταν συνδεδεμένες με την υποχρέωση αγοράς τουλάχιστον του 95% των εξαρτημάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές» από εκείνη – και την υποχρέωση να το κρατήσει μυστικό.

Η ΝΕC Corp. είχε συμφωνήσει να αγοράζει το 80% των τσιπ μνήμης για τους υπολογιστές της από την Intel, ενώ η κινεζική Lenovo είχε αποφασίσει να μην πουλάει καθόλου προϊόντα με τσιπ της ΑΜD.