Η GIC «έπαιξε» με τη Citigroup και κέρδισε 3,2 δισ. δολάρια

Η GIC «έπαιξε» με τη Citigroup και κέρδισε 3,2 δισ. δολάρια

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Σιγκαπούρης GIC εξασφάλισε 1,6 δισ. δολάρια από την πώληση του ημίσεος από το 9% που διατηρούσε στο μετοχικό κεφάλαιο της Citigroup, δικαιώνοντας την απόφασή του να συμμετάσχει στην επιχείρηση διάσωσης της αμερικανικής τράπεζας, τον περασμένο Φεβρουάριο. Μέχρι σήμερα, το καθαρό όφελος της GIC από τη Citigroup ανέρχεται στα 3,2 δισ. δολάρια, κυρίως από το ράλι των χρηματιστηρίων τους τελευταίους μήνες. Από τη μια πλευρά, η κίνηση αυτή της GIC υποδεικνύει ότι εξαντλείται η δυναμική της ανόδου των αγορών, ιδιαίτερα στις τράπεζες, ύστερα από το ράλι που πραγματοποίησαν οι μετοχές του κλάδου από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία είχαν βυθιστεί κατά τη διάρκεια του περυσινού έτους, υπό το βάρος της διετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι η GIC διατηρεί μερίδιο σε μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες που, όμως, διεσώθη πέρυσι με κρατικά κεφάλαια, σηματοδοτεί μια σχετική αισιοδοξία. Η GIC δεν έχει επενδύσει μόνο στη Cititgroup. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχει διοχετεύσει 18 δισ. δολάρια στην αμερικανική τράπεζα και την ελβετική ανταγωνίστριά της UBS – δύο τραπεζικούς ομίλους που είναι από τα μεγαλύτερα και πιο σημαδιακά θύματα της κρίσης.

Το συνολικό ενεργητικό της GIC εκτιμάται στα 300 δισ. δολάρια, με το εν λόγω κεφάλαιο να θεωρείται ένας από τους «εύστοχους» επενδυτές των αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων της Ασίας. Σε αντίθεση, η Temasek -επίσης κρατικός επενδυτικός φορέας της Σιγκαπούρης- επωμίστηκε απώλειες μεταξύ 2,3 και 4,6 δισ. δολαρίων από την πώληση του 3,8% που διατηρούσε στο μετοχικό κεφάλαιο της Bank of America και μεριδίου που κατείχε στη βρετανική Barclays, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Financial Times.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή