Κλίμα αισιοδοξίας στις διεθνείς αγορές

Κλίμα αισιοδοξίας στις διεθνείς αγορές

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοδική πορεία επέστρεψαν χθες οι αγορές, μετά από προσωρινή υποχώρηση, καθώς επικράτησε γενικευμένο κλίμα αισιοδοξίας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και στην Ασία, χάρη στις αυξημένες προσδοκίες από την επικείμενη συνάντηση του G20, και εν αναμονή των όσων θα ανακοινώσει σήμερα η Federal Reserve σχετικά με τη νομισματική της πολιτική. Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης η πρόβλεψη της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Asian Development Bank) για υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης των ασιατικών γιγάντων, Κίνας και Ινδίας, αλλά και ταχύτερη από τις προηγούμενες προβλέψεις της ανάκαμψη των οικονομιών της περιοχής.

Σε ό, τι αφορά τις προσδοκίες από τη σύνοδο κορυφής του G20, οι εκτιμήσεις κατατείνουν στο ότι οι ηγέτες ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών θα εξετάσουν τρόπους για την έξοδο από την αναπτυξιακή πολιτική που έχουν εφαρμόσει με τις άνευ προηγουμένου δέσμες μέτρων τόνωσης της οικονομίας, σημειώνοντας πάντως ότι παραμένουν προσεκτικοί για να μην τραυματίσουν την ανάκαμψη.

Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις της ADB μιλούν για ανάπτυξη της Ασίας, πλην Ιαπωνίας, κατά μέσον όρο 3,9% στο σύνολο του τρέχοντος έτους, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση του Μαρτίου έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,4%. Ειδικότερα για την ατμομηχανή της Ασίας, την Κίνα, η ασιατική τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 8,2% αισθητά υψηλότερη από την προηγούμενη, της τάξης του 7%. Για την Ινδία, άλλωστε, προβλέπει ανάπτυξη 6%, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν 5%. Παρά την αισιοδοξία που καλλιέργησαν οι εκτιμήσεις της, η τράπεζα δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τις πολιτικές ηγεσίες να μη σπεύσουν να ανακαλέσουν τις δέσμες μέτρων τόνωσης της οικονομίας που, όπως τόνισε, «έχουν αμβλύνει το πλήγμα της παγκόσμιας επιβράδυνσης», καθώς εκτιμά πως η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για μια έξοδο από τις αναπτυξιακές πολιτικές, εφ’ όσον «η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και υπόκειται σε σοβαρούς κινδύνους».

Οι αγορές, πάντως, φαίνεται να αψηφούν τους κινδύνους και να επικεντρώνονται στη διαφαινόμενη ανάκαμψη. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης Dow Jones σημείωνε χθες άνοδο άνω του 0,50%, ο Nasdaq πλησίαζε το 0,50% ενώ ο S&P 500 ενισχυόταν σε ποσοστό της τάξης του 0,73%. Στην Ευρώπη, άλλωστε, ο FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο 0,2%, ο DAX της Φρανκφούρτης ενισχυμένος κατά 0,7% και ο γαλλικός CAC υψηλότερα κατά 0,3%.

Η ανανεωμένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου οδήγησε αναπόφευκτα σε διολίσθηση το δολάριο, με το ευρώ να ανέρχεται στα 1,48 δολάρια προτού υποχωρήσει λίγο χαμηλότερα. Το πετρέλαιο ανέκαμψε, σε επίπεδα άνω των 70 δολαρίων το βαρέλι, ενισχυμένο από την υποχώρηση του δολαρίου αλλά και από τη δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας πως διαβλέπει ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς διαπιστώνει αυξημένη ζήτηση για σαουδαραβικό πετρέλαιο.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης τα συμβόλαια ελαφρού αργού παράδοσης Οκτωβρίου εκτινάχθηκαν στα 71,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά του Λονδίνου το Brent Βόρειας Θάλασσας κυμαινόταν στα 70,36 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή