Με εμπόδια η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Με εμπόδια η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας καταγράφουν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για τη Ευρωζώνη, καθώς ο κρίσιμος τομέας των υπηρεσιών έχει επιστρέψει σε «θετικό» πρόσημο. Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν, όμως, πως η αύξηση της ανεργίας υπονομεύει τη δυναμική της ανάκαμψης που ήδη τείνει να εξαντληθεί, και προβλέπουν πως οι καταναλωτές θα αναστείλουν τις δαπάνες τους μετά την κρίσιμη περίοδο των Χριστουγέννων.

Συνολικά η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη σημειώνει βελτίωση, όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε ο ερευνητικός όμιλος Markit μεταξύ 14.000 εταιρειών. Σύμφωνα με αυτή, ο δείκτης διευθυντών προμηθειών (ΡΜΙ) ανήλθε στο 50,8 τον Σεπτέμβριο από το 50,4 του Αυγούστου. Πρόκειται για τον δεύτερο συναπτό μήνα που καταγράφεται αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, εφόσον ο σχετικός δείκτης βρίσκεται πάνω από το επίπεδο αναφοράς του 50 που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο σχετικός δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών προέκυψε βάσει του 85% των απαντήσεων, και επίσης σημειώνει άνοδο, στο 50,6 από το 49,9 του Αυγούστου, καταγράφοντας ανάπτυξη για πρώτη φορά μετά από 16 μήνες. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις του δείκτη, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον, τονίζει πως «είναι πιθανόν να δούμε ακόμη καλύτερα στοιχεία το δ΄ τρίμηνο». Προειδοποιεί, ωστόσο, πως «υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι εξανεμίζεται η ισχύς της ανάκαμψης, καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός των απολύσεων τον Σεπτέμβριο, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να σημειωθεί μόνον μέτρια ανάπτυξη». Σημειωτέον ότι για τον Σεπτέμβριο προβλέπεται αύξηση της ανεργίας για 15ο συναπτό μήνα.

Σύμφωνα με τον Χάουαρντ Αρτσερ, οικονομολόγο της IHS Global Insight, «μεγάλα προβλήματα εξακολουθούν να εμποδίζουν μια βιώσιμη ανάπτυξη στη Ευρωζώνη». Αναλυτές της BNP Paribas, άλλωστε, προβλέπουν όπως και ο κ. Αρτσερ πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αλλάξει τη νομισματική της πολιτική, και υπογραμμίζουν πως οι δείκτες «βρίσκονται σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή