Ο κ. Μπερνάνκι θα στηρίξει την ανάκαμψη

Ο κ. Μπερνάνκι θα στηρίξει την ανάκαμψη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά, όπως αναμενόταν, παραμένουν προς το παρόν τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Με ομόφωνη απόφαση, την οποία ανακοίνωσε χθες, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασής της, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς της Fed (FOMC) επέλεξε να διατηρήσει τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0 – 0,25%, όπου βρίσκονται από τον περασμένο Δεκέμβριο, και μάλιστα «για παρατεταμένη περίοδο». Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα επεκτείνει και στο πρώτο τρίμηνο του 2010 το πρόγραμμα αγοράς τίτλων στεγαστικών δανείων 1,45 τρισ. δολαρίων από τις Fannie Mae και Freddie Mac, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων τόνωσης της στεγαστικής αγοράς.

Την ώρα δε που διαβεβαίωνε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία, το ανακοινωθέν της Fed διέπονταν επίσης από αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάκαμψη, παρά τη συνεχιζόμενη στενότητα στις πιστωτικές αγορές και την αύξηση της ανεργίας. Αυτό συνιστά επιβεβαίωση των δηλώσεων που έκανε στις 15 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, όταν είχε κηρύξει το τέλος της ύφεσης και την αρχή μιας εύθραυστης ανάκαμψης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, «ουσιαστικά η Fed απεφάνθη ότι η οικονομία επανέρχεται, χωρίς άμεσο κίνδυνο πληθωρισμού», ενώ η αναφορά της σε «παρατεταμένη περίοδο» θεωρείται ότι υπαινίσσεται ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν τουλάχιστον ώς «κάποια στιγμή» μέσα στο 2010.

Η χθεσινή ανακοίνωση εμφανίζει τη Fed ελαφρώς πιο αισιόδοξη απ’ όσο τον Αύγουστο. Ωστόσο, η FOMC επέμεινε και πάλι ότι η ανάκαμψη θα είναι βραδεία και ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται – επίσης ώς «κάποια στιγμή» μέσα στο 2010. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο ο σχετικός δείκτης εκτινάχθηκε στο 9,7%, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, και πολλοί αναλυτές προβλέπουν άνοδό του πάνω από το 10% και διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια. Την ίδια ώρα, αναλυτές προβλέπουν πλέον ανάπτυξη 2,9% για το τρίμηνο που λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου, έναντι εκτιμήσεων για 1% που έκαναν τον Ιούλιο. Οι διαπιστώσεις ώθησαν έντονα ανοδικά τη Γουόλ Στριτ, η οποία ώς εκείνη την ώρα εκινείτο μεταξύ προσδοκιών για την οικονομία και απογοήτευσης από τα στοιχεία για νέα αιφνίδια δραστική αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ – στοιχεία που ώθησαν τις τιμές του αργού κατά 3 δολάρια χαμηλότερα, χαμηλότερα από τα 69 δολάρια το βαρέλι. Τόσο ο δείκτης Standard & Poor’s 500 όσο και ο δείκτης Dow Jones κατέγραψαν αμέσως μετά την ανακοίνωση κέρδη 0,5%, στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους.

Οπως, πάντως, παραδέχονται για άλλη μια φορά οι αναλυτές, «οι συνθήκες στην πραγματική οικονομία παραμένουν εξαιρετικά εύθραυστες και η ανάκαμψη οφείλεται αποκλειστικά στα κολοσσιαία δημοσιονομικά και νομισματικά πακέτα στήριξης που υιοθέτησαν οι ανεπτυγμένες δυτικές χώρες». Εν αναμονή των χθεσινών εξελίξεων, οι ευρωπαϊκοί δείκτες διατηρήθηκαν σε γενικές γραμμές σταθεροί, κλείνοντας με οριακές απώλειες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 έκλεισε με οριακά κέρδη, της τάξης του 0,2%, μετά από αρχική ως και κατά 0,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή