Καθυστερήσεις δανείων 24,5 δισ. δολ. από τα ξενοδοχεία πολυτελείας

Καθυστερήσεις δανείων 24,5 δισ. δολ. από τα ξενοδοχεία πολυτελείας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων πολυτελείας, που είναι και από τα μεγαλύτερα θύματα της παγκόσμιας κρίσης, βλέπουν τον κίνδυνο καθυστέρησης ή την αδυναμία πληρωμής του χρέους τους να πλησιάζει, καθώς ο βαθμός πληρότητας των ξενοδοχείων και οι δυνατότητες αναχρηματοδότησης έχουν περιοριστεί αρκετά.

Δάνεια που έχουν εξασφαλιστεί από 1.500 ξενοδοχεία και με συνολικό υπόλοιπο που φτάνει τα 24,5 δισ. δολάρια κινδυνεύουν με πιθανή αθέτηση των πληρωμών τους, σύμφωνα με την εταιρεία αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Realpoint LLC.

Οι κρατικές αρχές, θέλοντας μια δεύτερη γνώμη από εκείνη των γνωστών οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s και Standard & Poor’s, ανέθεσαν στη Realpoint το συγκεκριμένο έργο αξιολόγησης εταιρικών τίτλων που εξασφαλίζονται από υποθήκες.

«Ολοι οι ξενοδοχειακοί κλάδοι παρουσιάζουν κινδύνους επισφαλειών, όμως ο κλάδος πολυτελών ξενοδοχείων, με δωμάτια που μπορεί να ξεπερνούν και τα 850 δολάρια το βράδυ, έχει υψηλότερα δάνεια και επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άλλους», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναλυτικών υπηρεσιών CMBS, Φρανκ Ιναουράτο.

Το πρόβλημα

Οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε δεινή θέση μετά την περίοδο 2004-2007, όταν έγινε «μόδα» η έκδοση «εμπορικών τίτλων» έναντι εξασφαλίσεων (CMBS). Ετσι, αύξησαν τον αριθμό των δωματίων, αλλά και των ακινήτων.

Τη συγκεκριμένη περίοδο εκδόθηκαν 83,4 δισ. σε τίτλους με υποθήκη τα ξενοδοχεία. Η πληρότητα των αλυσίδων με τα ακριβότερα δωμάτια έχει πέσει στο 60% στο πρώτο μισό του έτους, σε αντίθεση με την πληρότητα 70% της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σύμφωνα με στοιχεία της Smith Travel Research. H συγκεκριμένη πτώση ήταν η μεγαλύτερη στο σύνολο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας γι’ αυτήν την περίοδο.

«Τα πολυτελή ξενοδοχεία χρηματοδοτήθηκαν σε επικίνδυνο βαθμό κατά την περίοδο κορύφωσης εκδόσεως τίτλων CMBS», υπογραμμίζει ο αναλυτής της Robert W. Baird & Co. «Και γι’ αυτόν τον λόγο τα δάνεια πολυτελών ξενοδοχείων μονοπωλούν τις λίστες παρακολούθησης με υψηλή πιθανότητα αθέτησης πληρωμών», συμπληρώνει.

Καθυστερήσεις

Το δάνειο 90 εκατ. δολαρίων που έχει εγγυηθεί από το ξενοδοχείο πέντε αστέρων Four Seasons στο Σαν Φρανσίσκο χωρητικότητας 277 δωματίων είναι εκπρόθεσμο εδώ και 90 μέρες και οι διαδικασίες άσκησης δικαιωμάτων κατάσχεσης εξ υποθήκης έχουν ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με τη Realpoint. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, η ειδοποίηση για αθέτηση υποχρέωσης έχει κατατεθεί. Δανειολήπτης ήταν η εταιρεία ακινήτων Millennium Partners, που ιδρύθηκε το 1990. Η εταιρεία ελέγχει 1.860 οικιστικές μονάδες, πάνω από 2.000 δωμάτια ξενοδοχείων και 93.000 τ. μ. σε χώρους γραφείων, αναφέρει η Realpoint.

Το ρεκόρ

Ο ρυθμός εκπρόθεσμων δανείων των αμερικανικών ξενοδοχείων πιθανότατα να ανέλθει στο 8,2% μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την έκθεση Ιουνίου των αναλυτών της MorgaStanley, με επικεφαλής τον Αντι Ντέι. Ο συγκεκριμένος ρυθμός θα φτάσει το επίπεδο-ρεκόρ -από το 2001- στα εκπρόθεσμα δάνεια από ξενοδοχεία.

Μείωση ταξιδίων

Τα ακριβότερα ξενοδοχεία πάσχουν από «τη μεγαλύτερη έμφαση στη συναίνεση των εταιρειών να περιορίσουν τις δαπάνες ταξιδίων, καθώς και στη μείωση των ταξιδίων διακοπών», υπογραμμίζει ο κ. Ντέι. Χαρακτηριστικά, η Microsoft, που ήρθε φέτος αντιμέτωπη με την πρώτη ετήσια πτώση πωλήσεων στην ιστορία της, ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα περιορίσει τα λειτουργικά της έξοδα κατά 3 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων και των ταξιδιωτικών δαπανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή