Στην Gazprom το 51% της SeverEnergia

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ολοκλήρωσε την αγορά του 51% της SeverEnergia από τις ιταλικές ενεργειακές εταιρείες ΕΝΙ και Enel έναντι 1,6 δισ. δολαρίων. Οι δύο ιταλικές εταιρείες θα ελέγχουν εφεξής το 49% της SeverEnergia, που ώς τώρα ανήκε κατά 60% στην ENI και κατά 40% στην Enel. Η SeverEnergia διαθέτει άδεια για την εκμετάλλευση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Σιβηρία. Ελέγχει περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής πετρελαϊκής Yukos, που πτώχευσε όταν συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της και μέλος της ρωσικής «ολιγαρχίας» Μιχαήλ Χορντοκόρφσκι, το 2003. Αγόρασε τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία το 2007 σε δημοπρασία που απετέλεσε την τελευταία πράξη στη διάλυση της Yukos, άλλοτε μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Ρωσίας. Στα περιουσιακά αυτά στοιχεία συγκαταλέγονται οι ενεργειακές Arcticgaz και Urengoil και το 20% της Neft, πετρελαϊκού σκέλους της Gazprom, και τώρα περιέρχονται στον έλεγχο της Gazprom.

Τον Απρίλιο, η Gazprom συμφώνησε με την ΕΝΙ να της καταβάλει ποσό άνω των τεσσάρων δισ. δολαρίων για την επανάκτηση αυτού του 20%, κάνοντας χρήση σχετικού δικαιώματος που της παραχώρησε η ΕΝΙ, αμέσως μετά τη δημοπρασία του 2007. Μερίδα αναλυτών του κλάδου επισημαίνει πως η Μόσχα έκανε χρήση αυτού του δικαιώματος επανάκτησης για να διατηρήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Yukos σε ρωσικά χέρια και εικάζει πως οι δύο ιταλικές εταιρείες έπαιξαν μεσολαβητικό ρόλο στην αμφιλεγόμενη διαδικασία για να της προσδώσουν νομιμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή