ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μπόνους διχάζουν τη σύνοδο κορυφής του G20

Δύο μέτωπα φαίνεται να διαμορφώνονται στη σύνοδο κορυφής των 20 πλουσιότερων κρατών του πλανήτη, που ξεκίνησε χθες στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Από τη μια, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επιδιώκει συμφωνία για την εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων σε ό, τι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τα μπόνους των τραπεζιτών. Από την άλλη, οι ΗΠΑ και η Βρετανία θέλουν ένα χαλαρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο, προκειμένου να διατηρήσουν τα χρηματοοικονομικά κέντρα της Wall Street και του City του Λονδίνου την ανταγωνιστικότητά τους. Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει, επίσης, απόλυτα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ρύθμιση των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), όπως και των υπηρεσιών πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να θέσει ψηλά στην ατζέντα της συνόδου το θέμα των ανισορροπιών της παγκόσμιας οικονομίας, δεδομένου πως τις τελευταίες ημέρες τονίζει ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές δεν μπορούν πλέον να στηρίζουν τις εξαγωγές κρατών όπως η Κίνα.

Η Γαλλία

Ο μέχρι πρότινος υπέρμαχος για τον έλεγχο των μπόνους στις τράπεζες Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εμφανίστηκε συμβιβαστικός στη σύνοδο κορυφής, δηλώνοντας ότι «υπάρχει διαφωνία με τους Αμερικανούς σε ένα σημείο. Την επιβολή ενός ενιαίου, διεθνούς ορίου στα μπόνους. Μπορούμε να επιτύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με αυστηρότερους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια και αυτή είναι η οδός που θα ακολουθήσουμε».