Στο παραπέντε διάσωση δύο τραπεζών

Στο παραπέντε διάσωση δύο τραπεζών

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα πρόθυρα της πτώχευσης βρέθηκαν δύο βρετανικές τράπεζες στις 6 Οκτωβρίου 2008, μόλις μια ημέρα αφότου η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν δεσμεύθηκε να επενδύσει περί τα 50 δισ. δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας για να το σώσει από την κατάρρευση. Αυτό αποκάλυψε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, σε συνέντευξη αυτής της εβδομάδας στο BBC. Οι δύο τράπεζες -σύμφωνα με το BBC- δεν είναι άλλες από τη Royal Bank of Scotland και την HBOS, την οποία εξαγόρασε η Lloyds TSB μετά την κατάρρευση της αμερικανικής Lehman Brothers σχηματίζοντας τη Lloyds Banking Group.

Η συνέντευξη μεταδόθηκε στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής του BBC με τίτλο «The Love of Money», της τρίτης σε μια σειρά όπου επιχειρείται μια ανασκόπηση της χρηματοοικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τον κ. Κινγκ, «δυο από τις μεγαλύτερες τράπεζές μας που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη λήψη χρηματοδότησης μπορούσαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια μόνο για μια εβδομάδα, έπειτα μόνο για μια ημέρα, και τότε, εκείνη τη Δευτέρα και την Τρίτη, ήταν αδύνατο ακόμα και για εκείνες τις δύο τράπεζες να είναι πραγματικά σίγουρες ότι θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα ώς το τέλος της ημέρας».

Σε συνθήκες που, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, «ήταν ίσως οι χειρότερες σε καιρό ειρήνης», αν η κυβέρνηση επέτρεπε στις τράπεζες να πτωχεύσουν, θα είχε καταρρεύσει η οικονομία. Οπως τόνισε ο κ. Κινγκ, «οι ιδιώτες δεν θα είχαν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους σ’ αυτές τις τράπεζες, οι καταθέσεις θα πάγωναν, οι λογαριασμοί δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή μισθών, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι δεν θα μπορούσαν με τη σειρά τους να πληρώσουν λογαριασμούς στις επιχειρήσεις και οι τελευταίες θα διαπίστωναν ότι τα έσοδά τους θα μηδενίζονταν». Τότε ήταν που οι τραπεζίτες κάλεσαν την κυβέρνηση να δράσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή