Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Κίνας

Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Κίνας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναβάθμιση του G20 σε βασικό όργανο συντονισμού της παγκόσμιας οικονομίας, η δέσμευση για τη στήριξη των οικονομιών με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα -μέχρι να διασφαλιστεί η παγκόσμια ανάπτυξη- και η επιβολή ορίων στα μπόνους τραπεζικών στελεχών ήταν οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής του Πίτσμπουργκ. Στόχος του G20 είναι, κατ’ αρχάς, η εξομάλυνση των ανισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία ώστε η Κίνα και η Γερμανία να μη στηρίζονται στην κατανάλωση και κατ’ επέκταση τον υπερδανεισμό των νοικοκυριών στις ΗΠΑ. Δόθηκαν, επίσης, δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση του Γύρου της Ντόχα, του «μακροβιότερου» γύρου διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου.

Πρόθεση όλων είναι να δοθεί τέλος στην εποχή όπου κυριαρχεί «το χρηματοοικονομικό ισοζύγιο του τρόμου», όπως έχει χαρακτηριστεί από τον Λόρενς Σάμερς, επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου και υπουργό Οικονομικών επί Μπιλ Κλίντον. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, αυτό θα ήταν περισσότερο αποτέλεσμα των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και όχι της χάραξης συντονισμένων πολιτικών εκ μέρους του G20. «Αυτό θα επιτευχθεί μόνον εάν οι χώρες με τεράστια πλεονάσματα και ελλείμματα το αποφασίσουν», δήλωσε ο Κένεθ Ρόγκοφ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και καθηγητής, σήμερα, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, σχολίασε την αύξηση των αποταμιεύσεων στη χώρα του ως «ενθαρρυντική». Ο ίδιος, όμως, δήλωσε ότι «το ισχυρό δολάριο είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ. Η αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος εξασφαλίζει στο δολάριο τον ρόλο του κυρίαρχου αποθεματικού νομίσματος και αναμένουμε ότι θα διατηρήσει αυτήν τη θέση για πολύ καιρό ακόμα».

Μέχρι το 2011 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στο σύστημα λήψης αποφάσεων του ΔΝΤ προκειμένου οι αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν ίσα δικαιώματα ψήφου με τις ανεπτυγμένες.

Αυτό θα επιτευχθεί με τη μεταφορά ποσοστού της τάξεως του 5% από τα δικαιώματα των ισχυρότερων κρατών στις δυναμικότερες αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία. Με την αναβάθμιση του G20 σε βασικό όργανο συντονισμού για τα θέματα της παγκόσμιας οικονομίας, το G8 θα επικεντρώνεται σε ζητήματα πολιτικού περιεχομένου.

Η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου είναι πλέον «πραγματικότητα», δήλωσε ο Λέον Μπριτάν, αντιπρόεδρος της UBS Investment Bank και πρώην επίτροπος εμπορίου της Ε. Ε. Εως το 2012 οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν ενισχύσει την ποιότητα και την ποσότητα των κεφαλαίων τους, ενώ τα μπόνους θα περιορίζονται όταν «δεν θα συνάδουν με τη διατήρηση υγιούς κεφαλαιακής βάσης» των τράπεζών. Τα μπόνους των στελεχών θα συνδέονται με τη μακροπρόθεσμη απόδοση των τραπεζών και θα αναπροσαρμόζονται όταν υπάρχει πτώση της κερδοφορίας. Οι ηγέτες του G20 συμφώνησαν, τέλος, στη σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων σε κλάδους με υψηλές εκπομπές ρύπων, αλλά δεν υπήρξε πρόοδος στην οικονομική στήριξη αναπτυσσόμενων κρατών που αντιμετωπίζουν κλιματολογικές αλλαγές από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή