Πρωταθλήτρια στο real estate η Αρσεναλ

Πρωταθλήτρια στο real estate η Αρσεναλ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτίναξη 37% σημείωσαν τα κέρδη της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Arsenal για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαΐου, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις πωλήσεις ακινήτων. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν κέρδη 45,5 εκατ. στερλίνες, μετά τη σημαντική αύξηση εσόδων, καθώς και την άρνηση του προπονητή της ομάδας, Αρσέν Βενγκέρ, να καταβάλει τεράστια ποσά για την αγορά ποδοσφαιριστών.

Οσον αφορά τα έσοδα του ποδοσφαιρικού συλλόγου, ανήλθαν στα 313,3 εκατ. στερλίνες, εκ των οποίων τα 100,1 εκατ. στερλίνες προέρχονται από έσοδα αγώνων, όπως οι τηλεοπτικές εισπράξεις αλλά και οι πωλήσεις εισιτηρίων. Παρόλο που η ομάδα δεν κατάφερε να κατακτήσει κανένα τρόπαιο κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, η πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Champions League και του Κυπέλλου Αγγλίας ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών του ποδοσφαιρικού συλλόγου. Εκτός αυτού, 88 εκατ. στερλίνες προήλθαν από τη φετινή πώληση 208 ιδιωτικών διαμερισμάτων στον χώρο που κατά το παρελθόν στεγαζόταν το παλιό γήπεδο της Arsenal, «Ηighbury».

Στον αντίποδα, η κατασκευή του υπερσύγχρονου γηπέδου «Emirates Stadium», που αποτελεί τη νέα έδρα της Arsenal από τον Ιούλιο του 2006 με χωρητικότητα 60.000 θέσεων, κόστισε συνολικά 430 εκατ. στερλίνες και ανάγκασε τον σύλλογο να αποσπάσει δάνειο 23 ετών σε σταθερό επιτόκιο 5,3% για να χρηματοδοτήσει το χρέος. Το συνολικό χρέος της ομάδας, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση ενίσχυσης κερδοφορίας, μειώθηκε από τα 318 εκατ. στερλίνες της αντίστοιχης περσινής περιόδου στα 297 δισ. στερλίνες φέτος. Σημαντικότατο ρόλο στη συγκεκριμένη μείωση διαδραμάτισε η πώληση των ακινήτων του προγράμματος ανάπλασης της πλατείας Highbury όπου στεγαζόταν το προηγούμενο γήπεδό της, στην περιοχή του Βόρειου Λονδίνου. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του συλλόγου, τα τελευταία χρόνια έχουν πωληθεί μέχρι στιγμής 445 από τα 655 ιδιωτικά διαμερίσματα, συνεισφέροντας συνολικά 172,4 εκατ. στερλίνες. Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομική ύφεση έπληξε σε μεγάλο βαθμό τη στεγαστική αγορά του Λονδίνου, αναγκάζοντας την εταιρεία Arsenal Holding να προχωρήσει σε αναχρηματοδότηση του δανείου σε μεγαλύτερο επιτόκιο με την Barclays, αλλά και να παρατείνει την προθεσμία πληρωμής έως τον Δεκέμβριο του 2010. Το δάνειο για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης έφτανε τα 133 εκατ. στερλίνες στην αρχή του έτους, ωστόσο οι πωλήσεις των ακινήτων κατάφεραν να το μειώσουν κατά 47 εκατ. στερλίνες.

«Τα κέρδη του ομίλου έχουν αυξηθεί σε καθένα από τα τρία έτη που το γήπεδο Emirates είναι το σπίτι μας», τονίζει ο πρόεδρος της ομάδας Πίτερ Χιλ Γουντ. Χαρακτηριστικό των επιτυχημένων επιχειρηματικών κινήσεων του συλλόγου είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την αεροπορική Emirates Airlines σύμφωνα με την οποία το γήπεδο θα ονομάζεται «Emirates Stadium» για τα επόμενα τουλάχιστον 15 χρόνια, ενώ το όνομα της εταιρείας θα εμφανίζεται και στο μπροστινό μέρος της φανέλας για τα επόμενα οχτώ χρόνια. Η συγκεκριμένη συμφωνία χορηγίας απέφερε στον σύλλογο το εντυπωσιακό ποσό των 100 εκατ. στερλινών. Ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, Ιβάν Γκαζίδης, ανέφερε ότι «είναι σαφές ότι ο σύλλογος έχει ένα πρώτης τάξεως στάδιο, μία εξαιρετική παγκόσμια φήμη και έναν υπέροχο πυρήνα φιλάθλων. Το ποδόσφαιρο είναι μία άκρως ανταγωνιστική και ταχύτατα εξελισσόμενη επιχείρηση και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Arsenal δεν διατηρεί απλώς τον ρυθμό αλλά τον καθορίζει, και εντός αλλά και εκτός γηπέδου. Ο σύλλογος κοιτάζει το μέλλον και είμαι ενθουσιασμένος για τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή