Η Κίνα εποφθαλμιά το νιγηριανό πετρέλαιο

Η Κίνα εποφθαλμιά το νιγηριανό πετρέλαιο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική είσοδό στα πετρέλαια της Νιγηρίας επιχειρεί η Κίνα, καθώς η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία CNOOC, η μεγαλύτερη εισηγμένη υπεράκτια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, διαπραγματεύεται τη συμμετοχή της στην εκμετάλλευση περίπου έξι δισ. βαρελιών αργού στη αφρικανική χώρα. Σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης των συνομιλιών, η κινεζική εταιρεία θα βρεθεί να ανταγωνίζεται τους ενεργειακούς κολοσσούς της Δύσης, τις Royal Dutch Shell, Chevron, Total SA και Exxon Mobil Corp. που ελέγχουν σημαντικά μερίδια των 23 πετρελαϊκών μπλοκ στα οποία στοχεύει η Κίνα.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η CNOOC έχει υποβάλει προσφορά για ποσότητα αργού πετρελαίου αντίστοιχη περίπου με το 1/6 των αποθεμάτων της Νιγηρίας και η αξία του αποτιμάται σε περίπου 30 δισ. δολάρια.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται μάλιστα αποκλειστική συνέντευξη οικονομικού συμβούλου του Νιγηριανού προέδρου, σύμφωνα με τον οποίο ίσως η κινεζική εταιρεία να μην εξασφαλίσει τον στόχο των έξι δισ. βαρελιών καθώς η κυβέρνηση «ενδιαφέρεται να διατηρήσει τους παραδοσιακούς της φίλους».

Την ισχυρότερη θέση στην παραγωγή πετρελαίου στη Νιγηρία κατέχει η Shell, της οποίας η παραγωγή το 2005 ανερχόταν στο 40% του συνόλου της χώρας αλλά το 2007 μόλις στο 16%. Η παραγωγή της Shell έχει περιορισθεί σε λιγότερο από το ήμισυ των παλαιότερων επιπέδων καθώς τα τελευταία τρία χρόνια η χώρα βρίσκεται στη δίνη εμφυλίων συγκρούσεων και οι πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις δέχονται συχνά επιθέσεις ισλαμιστών ανταρτών που οδηγούν σε διακοπή της λειτουργίας τους. Η κυβέρνηση της Νιγηρίας, πάντως, εκδίδει από καιρού εις καιρόν νέες άδειες για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών μπλοκ και επιδιώκει να επωφεληθεί από τον ανταγωνισμό μεταξύ πετρελαϊκών. Σύμφωνα με τη F.T., οι διαπραγματεύσεις αφορούν 16 από τις εν λόγω άδειες.

Μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη επένδυση της CNOOC στη Νιγηρία είναι τα 2,69 δισ. δολάρια που κατέβαλε το 2006 για να αποκτήσει συμμετοχή στο πετρελαϊκό μπλοκ OML-130, στο οποίο άρχισε η παραγωγή τον περασμένο Μάρτιο και το καλοκαίρι έφθασε στα 175.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η διαχειρίστρια εταιρεία, η γαλλική Total. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών του κλάδου, η κινεζική εταιρεία μπορεί να υποβάλει προσφορές για νέες άδειες, πιθανότατα για υπεράκτιες πετρελαιοπηγές μεγάλου βάθους ή πετρελαιοπηγές που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης αλλά είναι απίθανο να κατορθώσει να εκτοπίσει τις δυτικές πετρελαϊκές από τις εγκαταστάσεις που ήδη παράγουν εκτός κι αν αυτές συναινέσουν σε κάποια εξαγορά.

Παράλληλα, πάντως, άλλες κινεζικές πετρελαϊκές, όπως η China National, η Petroleum Corp και η Petrochina, δραστηριοποιούνται στη Νιγηρία και επιδιώκουν την επέκτασή τους στη χώρα, που τον Αύγουστο παρήγαγε 1,74 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. Η παραγωγική δυνατότητα της Νιγηρίας υπολογίζεται σε τρία εκατ. βαρέλια την ημέρα και τα αποθέματά της σε 36,2 δισ. βαρέλια, κατέχει τη δεύτερη θέση στην Αφρική μετά τα αποθέματα της Λιβύης. Σε ό,τι αφορά την Κίνα, αγοράζει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από τη Δυτική Αφρική κυρίως από την Αγκόλα αλλά τους τελευταίους έξι μήνες προμηθεύεται περισσότερο αργό από τη Νιγηρία. Σύμφωνα με τη Στατιστική Επισκόπηση της πετρελαϊκής ΒΡ, η κατανάλωση πετρελαίου διπλασιάσθηκε την τελευταία δεκαετία στην Κίνα και ανήλθε πέρυσι στα οκτώ εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα 4,2 εκατ. βαρέλια στα οποία ανερχόταν το 1998.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή