Εν συντομια

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχωρεί η κρίση στην αγορά στέγης των ΗΠΑ

Πτώση μικρότερη της αναμενόμενης κατέγραψαν οι τιμές κατοικίας σε 20 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, σε ετήσια βάση, τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας, σύμφωνα με αναλυτές, ότι η κρίση στην αγορά στέγης, η οποία οδήγησε στη σημερινή ύφεση, έχει αρχίσει να υποχωρεί.

Ο σχετικός δείκτης S&P/Case-Shiller υποχώρησε κατά 13,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καταγράφοντας τη μικρότερη πτώση των τελευταίων 17 μηνών. Συγκριτικά με τον Ιούνιο, οι τιμές σημείωσαν αύξηση 1,2%.

Στις 20 πόλεις η ετήσια μείωση ήταν μικρότερη σε σχέση με εκείνη που είχε καταγραφεί τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Η μεγαλύτερη πτώση των τιμών παρατηρείται στο Λας Βέγκας (-31%) και στο Φοίνιξ (-29%) και η μικρότερη στο Κλίβελαντ (-1,3%).

Σε μηνιαία βάση, αύξηση των τιμών καταγράφηκε στις 17 από τις 20 πόλεις, με επικεφαλής τη Μινεάπολη (+3,1%) και το Σαν Φρανσίσκο (+2,9%).

Πρόβλεψη για αύξηση πτωχεύσεων

Εκρηξη επισφαλειών και κατά συνέπεια της πιθανότητας πτωχεύσεων αμερικανικών επιχειρήσεων σε πρωτοφανή επίπεδα προβλέπουν για φέτος οι αναλυτές. Το στοιχείο αυτό προέκυψε από έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο του Reuters. H πρόβλεψη αυτή είναι δυσμενής, παρά τα σημάδια βελτίωσης της οικονομίας. Για το 2009 το ποσοστό επισφαλειών έχει αυξηθεί στο 12 με 14%, από 11-13% που είχε προβλεφθεί τον Μάιο.

Αυστηρές ρυθμίσεις για πλαστικό χρήμα

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) πρότεινε μια σειρά αυστηρές ρυθμίσεις για τις πιστωτικές κάρτες, με στόχο να προστατεύσει τους καταναλωτές από δαπανηρές πρακτικές των εκδοτών.

Η Fed πρόκειται να απαγορεύσει οποιαδήποτε αύξηση επιτοκίου κατά τον πρώτο χρόνο μιας συνδρομής, την έκδοση πλαστικού χρήματος σε άτομα μικρότερα των 21 ετών και την επιβολή επιπλέον τόκων υπερημερίας.

Την ίδια στιγμή, το ταμείο εγγυοδοσίας των αμερικανικών τραπεζών (FDIC) θα προτείνει να προκαταβάλουν τα μέλη του τρία χρόνια εισφορών, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των κεφαλαίων του ταμείου, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές. Η FDIC πιθανότατα θα προτείνει να προκαταβάλει η τραπεζική βιομηχανία 12 δισ. δολ. τον χρόνο σε εισφορές, συνολικού ύψους 36 δισ. δολ.

Στα 500 εκατ. ευρώ τα μέτρα για τους νέους στη Γαλλία

Σειρά μέτρων οικονομικής ενίσχυσης της νεολαίας, ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως, εξήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Μεγάλο τμήμα της βοήθειας αυτής, όπως ανέφερε, θα διοχετευτεί στους ανεργούς. Κάθε εργένης θα λαμβάνει μηνιαίως επίδομα 454 ευρώ, τμήμα των οποίων θα συνεχίσει να λαμβάνει και όταν θα βρει μία θέση απασχόλησης. Διαχώρισε μάλιστα το θέμα της ηλικίας γι’ αυτήν την οικονομική ενίσχυση, αναφέροντας ότι αυτό που υποστηρίζουν κάποιοι, θέτοντας τα 25 ως όριο για την οικονομική ενίσχυση των νέων, τον εκπλήσσει δυσάρεστα. Ενα ακόμη μέτρο είναι η σύσταση Κέντρων Προσανατολισμού για τη νεολαία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μαζική τάση φυγής από το σχολείο, που παρατηρείται σήμερα στη Γαλλία στην ηλικία των 16 ετών.

Η Ρωσία θα μειώσει την κρατική συμμετοχή στις επιχειρήσεις

Η Ρωσία θα μειώσει τα μερίδια ιδιοκτησίας του Δημοσίου σε επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη, ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε ντόπιους και ξένους επενδυτές στη Μόσχα. Για την οικονομία εκτιμά αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης 8% (έναντι -8,5% των προηγούμενων προβλέψεων). Χθες, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά μισή μονάδα στο 10%.

Στην Barclays αντί 100 εκατ. δολ. μονάδα της Citi στην Πορτογαλία

Την εξαγορά της μονάδας έκδοσης και διαχείρισης πιστωτικών καρτών της Citi στην Πορτογαλία ανακοίνωσε η Barclays. Με την εξαγορά αυτή η Barclays θα «προσθέσει» στην αντίστοιχη δική της μονάδα περί τις 400.000 πιστωτικές κάρτες, με συνολικά κεφάλαια ύψους 644 εκατ. ευρώ. Η Barclays υποστήριξε ότι θα «ενσωματώσει» την εν λόγω ομάδα στην Barclays Portugal. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η μέγιστη αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 100 εκατ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή