H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποχώρηση της εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών και το γεγονός ότι κορυφαίες επιχειρήσεις είχαν πενιχρή κερδοφορία, ήταν οι εξελίξεις που πυροδότησαν ανησυχίες σε όλες τις αγορές! Οπως έδειξαν τα στοιχεία του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών που καταρτίζει κάθε μήνα το Conference Board, το έγκυρο ιδιωτικό think tank με έδρα τη Νέα Υόρκη, η εμπιστοσύνη έπεσε στις 53,1 μονάδες τον τρέχοντα μήνα (από τις 54,4 μονάδες τον Αύγουστο), ενώ οι προβλέψεις έδειχναν ανάκαμψη στις 57 μονάδες. Η αγωνία των Αμερικανών για τις προοπτικές της οικονομίας και την επιδείνωση της ανεργίας, κορυφώνεται. Η κρίση αυτή, η χειρότερη από τη Μεγάλη Υφεση του 1930, εξακολουθεί να προκαλεί θύματα που πλήττουν την πραγματική οικονομία στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι επενδυτές στη Wall Street που είχαν ωθήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα τις μετοχές σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αισιοδοξώντας με την προοπτική μιας σταθερής ανάκαμψης, είχαν την προδιάθεση (τουλάχιστον χτες) να αναθεωρήσουν άποψη. Τόσο ο Dow Jones των πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών, όσο και ο S&P 500, υπέστησαν πιέσεις. Οι γενναίες ενέσεις ρευστότητας και η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, έχουν λειάνει τις οδυνηρές συνέπειες της πιστωτικής κρίσης. Αλλά οι ελπίδες ανάκαμψης, επειδή η κατανάλωση είναι η ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας και ολόκληρου του κόσμου, έσβησαν. Οι φόβοι που υπήρχαν ότι οι Αμερικανοί έχουν σταματήσει να καταναλώνουν εξαιτίας της ανεργίας και της ύφεσης, αναθερμάνθηκαν.

Η Wall Street, η Main Street και η αγορά χρήματος είχαν προεξοφλήσει ότι άσχημες εκπλήξεις, αποτελούν παρελθόν. Ομως, η θλιβερή αλήθεια είναι, όπως επισήμανε και ο κ. Μπερνάνκι πρόσφατα στο Κογκρέσο, πως η ανεργία διογκώνεται και οι πιστωτικές συνθήκες παραμένουν σφικτές, με συνέπεια τα νοικοκυριά να υποφέρουν και να υπονομεύεται η σταθεροποίηση των καταναλωτικών δαπανών. Βεβαίως, το «τζάμπα» χρήμα θα συνεχίσει να ωθεί τη Wall Street. Η χορήγηση ανεξάντλητης ρευστότητας για να λειτουργούν οι αρτηρίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα συνεχιστεί, όπως διαβεβαίωσε και ο Μπερνάνκι. Καθώς το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων είναι υψηλό, αφού είναι ακόμη απρόθυμες οι τράπεζες να διοχετεύσουν το (κρατικό) χρήμα και στην πραγματική οικονομία.

Ο Μπερνάνκι δήλωσε στο Κογκρέσο ότι προτίθεται να κρατήσει τα αμερικανικά επιτόκια στα τρέχοντα (σχεδόν) μηδενικά επίπεδα για μακρά περίοδο. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Fed ξεπερνώντας τον ίδιο τον εαυτό της, έριξε το βασικό επιτόκιο (επιτόκιο που είναι καθοριστικής σημασίας, αφού προσδιορίζει το κόστος χρήματος επί της οικονομίας) στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα μεταξύ 0 – 0,25%. Παράλληλα, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να στηρίξει την οικονομία και να αντιμετωπίσει την καλπάζουσα ανεργία.

Ο πρόεδρος της Fed διέψευσε τα σενάρια περί πληθωριστικής έκρηξης από την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική των μη συμβατικών μεθόδων που αναγκάστηκε να εφαρμόσει στην 95χρονη ιστορία της η Fed. Η άντληση από το σύστημα της τεράστιας ποσότητας ρευστότητας θα γίνει με δύο τρόπους, διευκρίνισε ο κ. Μπερνάνκι. Η Fed, πρώτον, θα πληρώσει αυξημένο επιτόκιο στις δεσμευμένες καταθέσεις των τραπεζών επιδιώκοντας την προσέλκυσή τους και δεύτερον, θα πουλήσει στην αγορά τα μακροπρόθεσμα ομόλογα που έχει αγοράσει απορροφώντας, όμως, τη ρευστότητα που θα προκληθεί. Ωστόσο, τα δύο αυτά εργαλεία που καθόρισε ο κ. Μπερνάνκι συνήθως χρησιμοποιούνται για ομαλές συνθήκες και θεωρούνται ανεπαρκή για στρατηγική εξόδου από μη συμβατικές πολιτικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή