Ανοδος σε ΗΠΑ, πτώση στην Ευρώπη

Ανοδος σε ΗΠΑ, πτώση στην Ευρώπη

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οριακή άνοδο κινήθηκε χθες η Wall Street μετά τη σύσταση αγοράς για μετοχές αμερικανικών εταιρειών στην οποία προέβησαν τράπεζες, τη μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ και την αύξηση των λιανικών πωλήσεων. Οι ευρωπαϊκές αγορές, αντιθέτως, υποχώρησαν καθώς η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε ανάκληση κάποιων ακόμη μέτρων τόνωσης της οικονομίας επισκίασε την όποια ενίσχυση είχε προσφέρει νωρίτερα στο ευρώ η υπερκάλυψη του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου. Η ενίσχυση του δολαρίου συνοδεύθηκε δε από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Καθοριστική στην άνοδο της Wall Street ήταν η αναβάθμιση της μετοχής της Walt Disney από την Bank of America αλλά και της μετοχής της Coca-Cola από την UBS. Την άνοδο των μετοχών των δύο κολοσσών ακολούθησε ενίσχυση των δεικτών Dow Jones και Nasdaq, που αργά το βράδυ κέρδιζαν 0,28% και 0,26% αντιστοίχως. Ανοδο κατά 0,1% σημείωνε, άλλωστε, από την αρχή της συνεδρίασης ο δείκτης S&P 500.

Στην Ευρώπη, αντίθετα, με πτώση έκλεισαν οι σημαντικότεροι δείκτες. Ο FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με υποχώρηση 0,11%, ο DAX της Φρανκφούρτης με πτώση 0,39% και ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,37%. Αργά το βράδυ το ευρώ συνέχιζε να υποχωρεί, κυμαινόμενο στα 1,3555 δολάρια από το 1,3698 δολάρια στα οποία είχε κλείσει την προηγούμενη συνεδρίαση. Πτώση σημείωσε και το πετρέλαιο, πλησιάζοντας τα 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε κινηθεί στα 81 δολάρια. Είχε μεσολαβήσει και η είδηση της επίθεσης που εξαπέλυσαν Νιγηριανοί αντάρτες σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στο Δέλτα του Νίγηρα, την οποία διαχειρίζεται η ιταλική Agip.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή